PISMO SUĆUTI PREDSJEDNIKA SBK POVODOM SMRTI NJ. E. G-DINA TADEUŠA MAZOVJECKOG

0
725

Mustafa CericSarajevo, 30. oktobar 2013. (BINA) – Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić povodom smrti Nj. E. g-dina Tadeuša Mazovjeckog, uputio je pismo sućuti predsjednici poljske Robert Schuman Fondacije. U pismu predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa se kaže:

  Amman, 28. oktobar, 2013

Anna Radwan-Röhrenschef

Predsjednica

Robert Schuman Fondacija Poljske

 

Poštovana predsjednice Radwan – Röhrenschef,

Bio sam duboko ožalošćen kada sam čuo vijest o smrti Nj.E. g-din. Tadeuša Mazovjeckog. Njegova smrt jeste veliki gubitak ne samo za Vašu zemlju i fondaciju Robert Schuman; to je gubitak za sve koji su poznavali gospodina Mazovjeckog i njegov rad na polju borbe za istinu istine i pravdu u cijelom svijetu.

Gospodin Mazovjecki je bio veliki čovjek i uzor za sve koji rade u interesu čovječanstva i na sprečavanju genocida. Bošnjački narod nikada neće zaboraviti njegovu nesebičnu podršku i pomoć za vrijeme rata u Bosni, posebno nakon pada Srebrenice kada je podnio ostavku na mandat Specijalnog izvjestitelja jer nije bio u stanju da „nastavi da učestvuje u pretvaranju da se štite ljudska prava“. On će biti zapamćen kao izvrstan čovjek velike mudrosti i još većeg međusobnog razumijevanja.

Bilo mi je drago da sam ga sreo jula 2005. god. u Srebrenici kada je bio prvi dobitnik nagrade „Srebrenica 1995“, nagrade kao priznanja svim koji se bore protiv genocida i promovišu mir i toleranciju u svijetu.

Ovim tužnim povodom, u ime svog bosanskog naroda i svoje vlastito ime, prenosim naše duboke i iskrene izraze sućuti fondaciji Robert Schuman i članovima porodice gospodina Mazovjeckog.

 

Iskreno Vaš,

Dr. Mustafa Cerić

Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote