Pismo zahvale Vladi Kanade

0
750

Doc1nasInstitut za istraživanje genocida Kanada, uputio je pismo zahvale Vladi 
Kanade povodom kanadskog  bojkotiranja "Tematske debate o 
ulozi  međunarodnog krivičnog pravosuđa u pomirenju".

12. 04. 2013

Pismo zahvale povodom kanadskog  bojkotiranja neuravnotežene i zapaljive „Tematske debate o ulozi međunarodnog krivičnog pravosuđa u pomirenju“, koju je sramno organizirao predsjedavajući 67. sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić

Nj.E. Stephen Harper, Prime Minister of Canada

Hon. John Baird, Minister of Foreign Affairs of Canada

Poštovani Premijer Harper,

Poštovani Ministar Baird,

 

U ime Instituta za istraživanje genocida i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, Ogranak za Kanadu, kao glasa preživjelih žrtava i svijedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida protiv njenih građana, u ime mnogih Kanađana, prijatelja istine o zločinima  i pravde za žrtve tih zlocina, izražavam  lično poštovanje  i zahvalnost kanadskih Bošnjaka zbog časnog bojkotiranja neuravnotežene i zapaljive tematske debate o ulozi međunarodnog krivičnog pravosuđa u pomirenju, koju je sramno organizirao predsjedavajući 67. sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Vuk Jeremić.

 

Institut za istraživanje genocida, Kanada je 14 marta ove godine, pismom potpisanog od strane pedeset najistaknutijih svijetskih stručnjaka i boraca za zaštitu ljudskih prava i sloboda upozorio kanadsku javnost i kanadske političke lidere da navedena rasprava u Ujedinjenim nacijama nije u funkciji jačanja međunarodnog prava, međunarodne pravde, istine i zaštite žrtava i svijedoka proteklih i budućih agresija i genocida, već u funkciji pojedinaca i država, koje žele međunarodni pravni poredak (zlo)upotrijebiti za svoje vlastite interese.

 

U pismu smo između ostalog napisali: “Nemojte da šutite! Kao demokratska zemlja koja nas je prihvatila za svoje građane poslije naše traume od agresije, zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina i genocida u Bosni i Hercegivini čiji smo mi preživjele žrtve i svijedoci, pomozite da se čuje i naš glas kao kanadskih građana i građanki. Ako šutimo mi smo saučesnici”.

 

I Kanada doista nije šutila. Nekoliko dana prije rasprave iz Kabineta kanadskog premijera je stigla obavijest da se navodi iz našeg pisma veoma ozbiljno razmatraju.

 

Kanada je poslušala  glas svijedoka i žrtava agresije i genocida u Bosni i Hercegovini. Bojkotom ove rasprave koja je ponizila, žrtve i svijedoke agresije i genocida, ali i  Ujedinjene nacije i posebno časnu funkciju Predsjedavajučeg Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija, Kanada je odala počast svijedocima i žrtvama agresije i genocida u Bosni i Hercegivini.Hvala Kanadi za taj istinski ljudski i civilizacijski činkoga ćemo mi znati cijeniti i poštovati.

Na kraju kanadski Bošnjaci, svijedoci i preživjele žrtve agresije i genocida smatraju da je odabir umirovljenog kanadskog generala, Lewisa MacKenziea, za jednog od panelista debate poniženje i uvreda za žrtve silovanja, zahvaljujući čijim iskazima datim pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za područije bivše Jugoslavije je silovanje kodificirano kao ratni zločin po međunarodnom pravu. General MacKenzie je poznat po osporavanju presuda međunarodnih sudova za genocid u Bosni i Hercegovini. Bosanskohercegovački vojni tužilac Mustafa Bisić optužio je generala Mackenzie da je u toku agresije i genocida obilazio logor “Kod Sonje” u blizini Sarajeva u kojem su vršena silovanja Bošnjakinja.

Kanada je prepoznala poštovanje prema žrtvama usvajanjem Rezolucije o genocidu u Srebrnici u kanadskom parlamentu. Kanadski Bošnjaci očekuju od Kanade da usvoji zakon o genocide u Srebrenici koji je već u parlamentarnoj procedure {Bill C-533}, ted a se kao ugledna država pridruži aktivnostima kako bi se 11. juli proglasio Danom sjećanja na srebrenički genocid u Ujedinjenim narodima. To je obaveza i minimum koje žrtve zaslužuju.


Primite izraze našeg poštovanja

 

Profesor Emir Ramić

Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada


0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes