PODIJELJENI BAJRAMSKI PAKETIĆI ZA POVRATNIČKU DJECU

0
667

1406477288738Akcija ICC „Behar“ iz Grand Rapidsa u Gornjoj i Donjoj Kamenici

Posljednjeg dana ramazana Islamski kulturni centar “Behar” iz Grand Rapidsa (USA) je organizirao podjelu stotinu bajramskih paketića za najmlađe bošnjačke povratnike u Podrinju, u džematima Donja i Gornja Kamenica. Pakete je odvezao i predao Fatmir Alispahić, koji je ujedno za MTV Igman snimio bajramsko izdanje “Deftera hefte”, s ciljem da se predstavi život bošnjačkih povratnika u ovim selima, koja se još zovu i “dolinom masovnih grobnica”, pošto je tu dosad pronađeno 14 masovnih grobnica.

Po riječima predsjednika dzemata „Behar“ u Grand Rapidsu Mirsada Bakrača, namjera je bila da se obraduju najmlađi Bošnjaci, i to tamo gdje je najpotrebnije.

– Svjedoci smo da su povratnička djeca izložena stalnim traumama i pritiscima od strane apartheidskog režima Republike Srpske, koji im sprječava ljudsko pravo na nacionalnu grupu predmeta, i time ih želi etnički očistiti iz njihovog identiteta. A tjeranje jednog naroda da izmijeni svoj identitet, preko najmlađe populacije, također je genocid. Za nas su ova djeca danas najugroženiji dio bošnjačkog naroda, ona su na prvoj liniji odbrane našeg naroda, i zaslužuju svu našu pažnju i poštovanje. Džematlije džamije „Behar“ iz Grand Rapidsa su željeli bošnjačkoj djeci u Donjoj i Gornjoj Kamenici, putem bajramskih paketića, poručiti da ih volimo, poštujemo i mislimo njih. Neka im bajramsko jutro bude dijelom zaslađeno i ovom našom skromnom hedijom – porucuju Bošnjaci dzemata Behar.

U džematima u Donjoj i Gornjoj Kamenici je podijeljeno stotinu bajramskih paketića, a domaćini ove dvije manifestacije su bili imami Selmir ef. Husić (D.Kamenica) i Selvir ef. Muminović (G.Kamenica), kao i poznati izvođač ilahija Hrustan Nočić, koji je bio prvi povratnički imam u Gornjoj Kamenici.

1406477278523 1406477279087 1406477288429

 

 

 

 

 

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes