PONOVO ZABRANE BIVŠIM LOGORAŠIMA DA POSJETE KONCENTRACIONI LOGOR SMRTI OMARSKA

0
1167

logor-smrti-omarska-21 (1)Povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i Dana logoraša Bosne i Hercegovine, Udruženja logoraša “Prijedor 92” i “Kozarac” su posjetama bivšim prijedorskim koncentracionim logorima željeli odati počast svim logorašima koji su stradali kao žrtve fašizma Drugog svjetskog rata prijedorskim logorašima te svim logorašima iz Bosne i Hercegovine koji su stradali. Kompanija Arcelor Mittal Prijedor koja je vlasnik logora Omarska nije dozvolila ulazak u bivši koncentracioni logor Omarska i tako po ko zna koji put ponizila žrtve.

Opštinske vlasti u Prijedoru do današnjeg dana nisu žrtvama genocida na bilo koji način odali počast za patnje kroz koje su prošli.

Lokalne vlasti odbijaju javno priznati da su zločini počinjeni u Prijedoru, uprkos brojnim presudama međunarodnih i lokalnih sudova.

Podizanje spomenika u spoment prijedorskim žrtvama u gradu nije dozvoljen, a pristup mjestima zločina onemogućuju mnogi uključujući i AcelorMittal.

Institut za istraživanje genocida Kanada još jednom podsjeća svjetsku javnost da su genocid i drugi oblici zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava na području općine Prijedor trajala kontinuirano u periodu 1992.-1995., kada je ubijeno 102 djece, 256 žena, ukupno 3.173 civila, 31.000 ljudi je zatočeno u koncentracionim logorima smrti, 53.000 osoba su žrtve progona i deportacije.

U samo tri mjeseca je istrebljeno 94 posto Bošnjaka.
U Prijedoru je izvršen masovni zločin genocida, kulturocida, ekocida, etnocida, urbicida, elitocida, masovno, namjerno, organizovano ubijanje, protjerivanje, silovanje prije svega, Bošnjaka, a zatim i Hrvata.
Danas se genocid u Prijedoru nastavlja drugim sredstvima.

Preživjele žrtve nemaju pravo obilježiti istinu o tim zločinima, nemaju pravo na pravdu, nemaju pravo da se sjete zločina koji su uzbunili čitav svijet, dokazujući da lekcija iz holokausta nije naučena.
Bez istine o genocidu u Prijedoru i pravde za žrtve tih zločina nema prijedorske budućnosti.
Do kada će svijet šutiti o zločinu uklanjanje i istrebljenja 94 posto Bošnjaka i Hrvata sa teritorije opštine Prijedor, tolerišući kršenje prava žrtava genocida i dozvoljavajući smotru Ravnogorskog četničkog pokreta koji je u Drugom svijetskom ratu bio na strani fašizma?

Do kada će bosanskohercegovački politički establišment šutjeti o genocidu u Prijedoru, mirno posmatrajući nastavak mućenja preživjelih žrtava genocida, dodvoravajući se neprijateljima Bosne i Hercegovine i posebno Bošnjaka, tolerišući svakodnevno kretanje prijedorskih zločinaca ulicama Prijedora, tolerišući negatore genocida?
Zabrana posjete koncentracionom logoru Omarska i zabrana odavanja poštovanja žrtvama je direktni udar na osnovna ljudska prava i slobode povratnika.

U Prijedoru i entitetu Republika Srpska fašizam nije pobijeđen. Ne dozvoliti bivšim logorašima da odaju dužnu počast žrtvama jednog od najgorih koncentracionih mučilišta u Evropi poslije holokausta i poslije Drugog svjetskog rata i to na Dan pobjede nad fašizmom je fašizam.

Prijedor je primjer gdje se duh barbarstva pretvorio u kulturnu matricu velikosrpskog hegemonizma i nepoštivanja drugog i drugačijeg.

Kontinuirano gaženje Ideje Bosne i Bosanskog duha u Prijedoru snažno izaziva ushićenje barbara. U tome se ispunjava smisao njihovog postojanja.

“Nikad više” predstavlja obavezu međunarodne zajednice, svakog naroda i svakog pojedinca da nijedan narod više neće biti izložen genocidu. U to ime koncentracioni logor Omarska mora postati komemorativni spomenik, čuvajući time sjećanje na strahote koje su se desile, i služiti kao podsjetnik na genocid.

Instituta za istraživanje genocida Kanada će putem svoga Internacionalnog ekspertnog tima još jednom pozvati sve najuticajnije svjetske političke, pravne i subjekte za zaštitu ljudskih prava i sloboda, te organizacije i institute koji se bore protiv genocida u svijetu da zaštite pravo preživjelih žrtava genocida u Prijedoru na sjećenje na svoje najmilije.

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote