POZITIVNA BOSNA – Intervju sa bošnjačkim inovatorom Selmirom Mujagićem

0
3538

15203201_202945163494064_5601025229294393784_nInovacijom “Liberty Stand”, mladi bošnjački inovator Selmir Mujagić predstavio se kako javnosti u Bosni i Hercegovini odakle je porijeklom tako i autrijskoj javnosti. Mujagić je iz Bosanske Otoke, nastanjen u Beču, član Udruženja izumitelja, inovatora i vlasnika patenta u Austriji, te inovator čijim se uspjesima ponosi Bosna i njezini narodi. U intervju za Svjetski bošnjački kongres, Mujagić govori o unikatnom načinu očuvanja nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine koji se po prvi put ostvaruje projektom “Nacionalni spomenici BiH u 3D”, njegovom odlasku iz Bosne i Hercegovine, te svim započetim i planiranim projektima…

Autor: Almedina Zukorlić

Otkuda mladi i talentirani Selmir Mujagić u Beču?

Rekao bih Božijom voljom. Na početku nisam baš razumio svrhu ali sam znao da sve ima svoje kako i zašto. Danas vidim mudrost tog odlaska. Oženjen sam, imam jedno dijete, studiram, radim i pored toga došao sam u priliku da učinim više za svoju zemlju. Trudim se da budem dobar “Ambasador” naše zemlje u inostranstvu.Selmir Mujagic“Liberty Stand-om”ste se predstavili javnosti. O kakvoj se inovaciji radi?

Liberty Stand je moj prvi izum, tad sam bio jos na prvoj godini studija. Radi se o držaču koji rješava mnoge probleme sa kojima se danas susrećemo. Današnji telefoni koriste previše baterije a spomenuti izum ne samo da je kompatibilan za sve mobitele i tablete nego je i baza na kojoj možete satima raditi bez straha da ćete ostati bez baterije.

Poseban interes pokazali ste za nacionalne spomenike u Bosni i Hercegovini. Zašto?

Vidio sam problem i ponudio sam rješenje. Naša kulturna baština je u procesu raspadanja a neka je dobrim dijelom nestala. Uz pomoć najmodernije tehnologije uspijevam rekonstruisati nekadašnji izgled spomenika. Drugi razlog je da se naš narod kroz decenije nalazi u borbi za svoj nacionalni identitet. Tako je bilo kroz historiju a ni danas nije drugačije gdje nam se podmeću razni nazivi. Osjećam potrebu da svojim znanjem doprinesem jačanju nacionalne svijesti i da druge svojim primjerom motivišem da čine ono što mogu za svoju domovinu, jer druge nemamo.

Koju građu koristite za izradu vjerodostojnog 3D prikaza spomenika?

Pocetak nije bio lagan, prikupljao sam informacije koje su dostupne na internetu. Sada taj proces izgleda drugacije, informacije dobivam od državnih institucija, muzeja itd. Promjena u kvaliteti radova je vidljiva na zadnjim publikacijama. Drago mi je da sam uspio doprijeti do institucija i da se za sada ta saradnja krece u pozitivnom smjeru.

Selmir Mujagic3

Da li Bosna i Hercegovina i Austrija predstavljaju spoj modernog i tradicionalnog i kakve rezultate daje u oblasti kojom se bavite?

Austrija ima prilično dobro ocuvane nacionalne spomenike i zna da to jako dobro naplati turistima. Za godinu dana Beč posjeti 12 miliona turista. Bosna je na drugoj strani jako lošsa po tom pitanju. Samo su veći gradovi sačuvali nacionalne spomenike dok su u većini drugih gradova oni u procesu raspadanja.  Međutim, vidim veliki potencijal kako u Bosni tako i u Austriji u digitalizaciji kroz najmoderniju 3D tehnologiju.

Imate li podršku institucija države Bosne i Hercegovine u Vašem radu?

Ranije izjave koje sam dao, došsle su do onih do kojih su trebale doći, tako da danas sarađujem sa nekim državnim institucijama i dobivam sav potreban materijal kako bih izradio vjerodostojan 3D nacrt nacionalnih spomenika. Ta saradnja je na samom početku, nadam se da će se i dalje razvijati u pozitivnom smjeru.

Na kojim projektima trenutno radite?

Za Dan državnosti Bosne i Hercegovine sam kao čestitku uradio Bobovac  zbog  njegove historijske važnosti. Neki od idućih projekata je tvrđava Ostrožac, koja je prvi projekat u saradnji sa državnim institucijama. Ovom prilikom moram istaćci i pohvaliti zavičajni muzej u Visokom i njegovog direktora Elvedina Šabanovića koji je zaista pozitivan primjer u svojoj zajednici i jako dobar partner za saradnju. Rezultat te saradnje su tri spomenika na području Visokog a planirana su jos 3. Nadam se da će i drugi slijediti njegov primjer kako bi ovaj projekat bio što kvalitetniji.

Selmir Mujagic2

Koji biste projekat izdvojili kao najbolji?

Ne bih mogao konkretno izdvojiti neki od spomenika, svaki  je posebna priča iza koje stoje duge noći, par šoljica kahve i dosta uloženog vremena.  Svi oni imaju kod mene posebno mjesto.

Prva misao o Bosni?

Domovina!

Koji je značaj našega naslijeđa?

Naslijeđe ima svoju historiju kako je nastalo i ko ga je nasljeđivao. Ono je dokaz našeg identiteta, ko smo i šta smo. Ako neko želi znati kako je to kad se izgubi naslijeđe neka pročita knjigu od našeg akademika Ferida Muhića “Islamski identitet Evrope”. Vidite, kad ličnu kartu izgubite, ko će vam povjerovati da ste onaj za koga se predstavljate? Zato čuvajmo nasu ličnu iskaznicu, čuvajmo našu bašitinu.

Šta Bosna dobija ostankom njezine talentirane omladine u njoj a šta gubi odlaskom? Poruka mladima…

Ubijeđen sam da Bosna ima jako talentovanu omladinu. Nažalost njihov talent se guši zbog ekonomskog stanja. Često moraju da obavljaju poslove za 400-500 KM kako bi prehranili svoju porodicu. Mnogima roditelji nisu u stanju da finansiraju studij tako da zbog općce situacije u kojoj se nalazi naša zemlja, oduzeta im  je mogućnost da svoj  talenat usmjere u konkretne projekte. Što se tiče odlaska i sam sam otišao, međutim, odlaskom ljubav prema domovini ne prestaje.  Ja iskreno gajim veliku nadu da ce nekolicina među mnogima koji su otišli izvan BiH  pokrenuti projekte usmjerene na dobrobit naše zemlje.

 

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote