Predsjednik Cerić: „SVJETSKI BOŠNJAČKI KONGRES JE NADPOLITIČKA NACIONALNA ORGANIZACIJA SVIH BOŠNJAKA SVIJETA“

0
776

DSC09398

27. 1. 2013. godine u prepunoj Sali doma kulture u Beranama održana je tribina Svjetskog bošnjačkog kongresa pod nazivom “SVJETSKI BOŠNJAČKI KONGRES ZAŠTO I KAKO”. Ovo je bila posljednja tribina u serijalu na kome su predstavnici Svjetskog bošnjačkog kongresa na čelu sa predsjednikom akademikom prof. dr. Mustafom Cerićem zijaretili Bošnjake Kosova, Albanije, Makedonije i Crne Gore.

Ovom historijskom događaju za Bošnjake Južnog Sandžaka i Crne Gore prisustvovalo je preko četiri stotine gostiju iz Berana, Petnjice, Rožaja, Bijelog Polja, Plava, Gusinja, Pljevalja, Bara i Podgorice, te niz gostiju iz Sjevernog Sandžaka. Organizatori tribune Općinski odbor Bošnjačke kulturne zajednice Berane i prisutni gosti kazali su da u novijoj historiji u ovom gradu nije viđen impozantniji bošnjački skup.

U ulozi neposrednog organizatora tribine prisutnima se na početku obratio predsjednik OO BKZ Berane Almir Muratović, naglasivši da je Berane pravo mjesto odakle u Južnom Sandžaku i Crnoj Gori treba da potekne konkretnija priča o Svjetskom bošnjačkom kongresu koji bi trebala okončati polemike ko su, šta su, zašto su i kako su Bošnjaci u Crnoj Gori Bošnjaci a ne muslimani sa velikim ili malim „m“, odnosi neki drugi.

Nakon Muratovića „Osnivačku deklaraciju Svjetskog bošnjačkog kongresa“ pročitao je član Kongresa SBK i direktor „Gazi Isa-beg medrese“ u Novom Pazaru Rešad-ef. Plojović. Prisutni su sa puno pažnje pratili prezentiranje Deklaracije i frenetičnim aplauzom potvrdili svoje slaganje sa njom.

Treći govornik bio je oficijelni domaćin tribine u Beranama član Senata SBK i predsjednik BKZ u Crnoj Gori Hazbija Kalač. On je govoreći o Kongresu podcrtao činjenicu da su sa osnivanjem Svjetskog bošnjačkog kongresa Bošnjaci dobili krovnu nacionalnu organizaciju  čija je zadaća da se bori za jednakopravan status Bošnjaka sa ostalim narodima bez obzira u kojoj državi i sistemu vladavine živjeli. Kalač je na kraju svog izlaganja prisutne ekskluzivno obavijestio da je najstariji i najčitaniji bošnjački web-portal Bošnjaci.net povodom desetogodišnjice svog postojanja predsjednika SBK akademika prof. dr. i doskorašnjeg reisul-ulemu Mustafu ef. Cerića proglasili Bošnjakom decenije.

Kao kruna nezapamćene tribine u Beranama došlo je inspirativno i nadahnuto izlaganje predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa akademika prof. dr. Mustafe Cerića. Na samom početku svog iscrpnog izlaganja, on se osvrnuo na govor Hazbije kalača ističući da se je slušajući Kalača osjećao istovremeno ponosno i tužno. „Ponosno što smo doživjeli da jedan Bošnjak ovdje u Crnoj Gori govori ovako nadahnuto, iskreno, uvjerljivo i ponosno o sebi i svom narodu, a tužno zbog činjenice da mu se to obija o glavu. Jer je zbog takvog iskrenog, tvrdog i ponosnog djelovanja Hazbija Kalač izgubio posao.“ Predsjednik je podsjetio i na skorašnju aferu vezanu za odbijanje prijave doktorske teze mr. Fatmira Alispahića na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, sa obrazloženjem da je ona fašizoidna, podsjećajući prisutne da se on, s pozicije reisul-uleme, oglasio o tom pitanju i branio Alispahića kao jednog od pripadnika bošnjačkog naroda. Predsjednik Cerić je naglasio da nam između ostalog Svjetski bošnjački kongres treba kako bismo Bošnjake poput Kalača i Alispahića zaštitili od neosnovanih optužbi i podmetanja neistina.

Predsjednik Cerić je također spomenuo da je neposredno prije dolaska na tribinu svratio u beransku džamiju i proučio Fatihu na mezarovima deveterice braće Garčevića koji su nevino stradali a za koje do sada nismo ili smo samo rijetko čuli. On je podsjetio također da ima još puno bošnjačkih stratišta koja se mora pronaći. Osvrćući se na obrazloženje web-portala bošnjaci.net povodom njegovog izbora za Bošnjaka decenije, u kojem se između ostalog kaže da se ovo priznanje predsjedniku Ceriću dodjeljuje zbog Proglasa o genocidu nad Bošnjacima i Albancima u Plavu i Gusinju 1912. i 1913. godine, predsjednik Cerić je podvukao da Bošnjaci nemaju pravo zaboraviti i dozvoliti drugima da zaborave genocid jer će im se u protivnom ponoviti. On je u tom duhu informirao prisutne da je Svjetski bošnjački kongres neposredno pred ovu tribinu poslao pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki Moonu sa zahtjevom da UN proglasi 11. juli za svjetski dan sjećanja na genocid u Srebrenici, kao što je Evropski parlament već učinio. Cerić je naglasio da genocid u Srebrenici nije jedini koji se u skorije vrijeme dogodio Bošnjacima, ali je obzirom na razmjere postao simbol bošnjačkog stradanja devedesetih godina, isto kao što je holokaust simbol stradanja Jevreja u Drugom svjetskom ratu. Obzirom da je tribina održana 27. Januara na dan sjećanja na žrtve Holokausta, predsjednik Cerić je zamolio prisutne da se Fatihom i minutom šutnje pomole i odaju počast žrtvama genocida u Plavu i Gusinju i Holokausta.

Predsjednik Cerić se u jednom trenutku osvrnuo i na pokušaje majorizacije SBK, govoreći da Svjetski bošnjački kongres nije ni Muamera Zukorlića ni Mustafe Cerića već svih Bošnjaka svijeta i da svi Bošnjaci u ovoj nadpolitičkoj organizaciji imaju svoje mjesto, jer ona nije sredstvo ni jedne politike ali će sprovoditi politiku bošnjačkih interesa, i da svaki Bošnjak sa zdravom idejom ima pravo da participira u njenom radu. On je također kazao da će Svjetski bošnjački kongres praviti godišnji izvještaj i ocjene rada svakog značajnijeg političkog, kulturnog, javnog i drugog Bošnjak koji je zadužio neki od emaneta predstavljanja Bošnjaka u svijetu. U tom kontekstu, on je poručio prisutnima da u Bosni i Hercegovini svojoj matičnoj državi i Sarajevu svom glavnom gradu imaju adresu na koju se uvijek mogu pozvati i na kojoj će uvijek naići na dobrodošlicu i pomoć, a to je Pehlivanuša 44 71 000 Sarajevo – gdje se nalazi veleljepna rezidencija nacionalnog vakufa u kojoj su smještene institucije poput SBK, BANU, BNF i dr.

Cerić je istakao i da Bošnjaci i Svjetski bošnjački kongres moraju mnogo toga naučiti od Jevreja i Svjetskog jevrejskog kongresa, te da će SBK vrlo brzo pokrenuti proceduru za dobijanje mjesta u Ujedinjenim nacijama koje već ima Svjetski jevrejski kongres.

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote