PREDSJEDNIK HAŠKOG TRIBUNAL THEODOR MERON JOŠ JEDNOM PONIZIO ŽRTVE GENOCIDA U PRIJEDORU

0
814

news-2012-January-kanada_264052675Odlukom predsjednika Haškog tribunala Theodora Merona ratnom zločincu Zoranu Žigiću je odobrena prijevremena sloboda. Nakon odsluženja dvije trećine 25-godišnje kazne na koju je osuđen zbog zločina u prijedorskim koncentracionim logorima smrti, Žigić je pušten na prijevremenu slobodu odlukom predsjednika Merona. Žigić je 2005. godine osuđen zbog zločina počinjenih u prijedorskim logorima. Skupa s njim su još osuđeni i Miroslav Kvočka, Dragoljub Prcać, Milojica Kos i Mlađo Radić.

Puštanje na prijevremenu slobodu ratnog zločinca Žigića je uvreda za žrtve genocida u Prijedoru, tog udruženog zločinačkog, vojno policijskog poduhvata genocidnih namjera i razmjera u kome je dnevno ubijano između 30 i 32 civila uglavnom Bošnjaka. Među 3.173 ubijena su i 103 prijedorske djece i 256 žena. Za brojnim prijedorskim žrtvama se i dalje se traga. Meron je davno zaboravio činjenicu da je logor Trnopolje bio logor sa najvećim brojem logoraša na području cijele bivše Jugoslavije. Zaboravio je i činjenicu da su po brutalnostima prijedorski logori najveći u Evropi poslije holokausta. Meron neće da zna  da je u Prijedoru, koji je simbol mjesta na planeti Zemlji u kome je namjerno uništena skoro cijela jedna narodna skupina, izvršen i kulturocid, ekocid, etnocid, urbicid i posebno elitocid. Na području opštine Prijedor pronađena je Tomašica kao najveća masovna grobnica na Balkanu. Prijedor je i simbol bijelih traka koje je nesrpsko stanovništvo bilo primorano nositi oko ruke 1992. godine radi oznake za odstrel.

Minimun pravde za žrtve genocida u Prijedoru bi bilo potpuno vremensko odsluženje kazne za optužene za ove najveće zločine poslije Drugog svjetskog rata u Evropi. Odnos prema pravdi za agresiju i genocid u Bosni i Hercegovini od strane predsjednika Merona udaljuje istinu o tim zločinima i tako stvara uslove za nove zločine. Polazeći od toga da je sramnom odlukom Haškog tribunala kojom se  Žigić pušta na prijevremenu slobodu pogažena istina i pravda, ponižene žrtve agresije i genocida, zločinci nagrađeni, žrtve ponovo nisu slobodne, zločinci su ponovo slobodni, pozivamo predsjednika Merona  da promijeni svoj odnos prema istini i pravdi i tako spriječi propast Haškog tribunala, što bi bilo propast međunarodne pravde, propast istine, pobjeda zla. Haški tribunal i njegov predsjednik trebaju spriječiti veliki strah i bojaznost među žrtvama i vratiti obavezu Tribunala da ispunjava svoju misiju, koja je zasnovana na donošenju pravde i upozorenja budućim generacijama da se zločin ne isplati i da će biti sankcioniran.

Institut za istraživanje genocida, Kanada (IGK)

5.00 avg. rating (96% score) - 2 votes