PREDSJEDNIK SBK-a DR. MUSTAFA CERIĆ PREDSJEDAVA KONFERENCIJOM U JORDANU

0
1419

photo

Dr. Cerić predsjedava sesijom o Iraku na kojoj su govorili poglavari kršćanskih crkava i zajednica u Iraku zajedno sa apostolskim nuncijem za Irak i Jordan Giorgio Lingua.

 (Amman, 04.09.2013) Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić prisustvovao je dvodnevnoj (3-4. 9. 2013) konferenciji u Jordanu pod pokroviteljstvom jordanskog kralja Abdullah II bin Husejna o temi: “Izazovi s kojima se suočavaju arapski kršćani”.

Na konferenciju se odazvalo više od šezdeset poglavara kršćanskih crkava i zajednica Bliskog istoka, Europe, Amerike i Kanade. Cilj konferencije bio je da kršanski Arapi govore o svom stanju i položaju u kontekstu recentnih događanja u Arapskom svijetu. Predstavnici kršćanskih crkava i zajednica iz Egipta, Libana, Iraka, Sirije, Palestine i Jordana su naglasili da muslimani i kršćani vjekovima žive u miru i suživotu u ovom regionu. Međutim, neki događaji u posljednje vrijeme su unekoliko narušili tu vjekovnu vrijednost muslimansko-kršćanskog suživota i zato je nužno da se svi suočimo sa tim izazovima, čulo se na konferenciji.

photo (5)

Učesnici na konferenciji u Jordanu pomno prate izlaganja.

Opća je ocjena svih učesnika konferencije da inicijativa i poziv kralja Abdullaha II za održavanje ove konferencije, gdje se pružila prilika kršćanskim vjerskim dostojanstvenicima da slobodno i otvoreno govore o svim pitanjima koja se tiču njihovih crkava i zajednica na Bliskom istogu, predstavlja historijski čin i zaslužuje svako poštovanje. U svom uvodnom govoru jordanski princ Ghazi bin Muhammed je rekao:

– Assalamu aleikum ve rahmetullahi ve berekatuhu! Dobro došli u Jordan, Vaš drugi dom i domovinu. Jordan je blagoslovljena zemlja. Iako mali po obimu i siromašan po resursima, Jordan je velik u duši i bogat u ljudima. Jordan je pomogao narodima susjednih zemalja više nego ijedna druga zemlja u regionu, odnosno u svijetu – hvala Bogu. Prvo, palestinskom (od 1948. do danas), zatim libanskom, iračkom i sada sirijskom narodu, koji prolazi kroz teško iskušenje građanskog rata.

Hrabri i časni Jordanci dijele svoj dnevni hljeb sa svojom braćom, sirijskim prognanicima. Izrazili su im dobrodošlicu i prihvatili ih više nego ijedna druga zemlja – kažemo to bez namjere da umanjim dobre napore drugih…

photo (4)

Dr. Cerić u društvu rektorom Međunarodnog islamskog univerziteta Šejkhom Abdilnasirim Abu Basalom i Teofilosom III, patrijarhom Jerusalema, Palestine i Jordana.

Kralj Abdullah II ibn Husejn – neka ga Bog čuva – sazvao je ovu konferenciju kao nastavak blogoslovljenih napora. Sazvao je poglavare crkava na Bliskom Istoku, odnosno svijeta. Također, pozvana je internacionalna štampa tako da se na licu mjesta može čuti kroz šta prolaze naši arapski kršćanski prijatelji i partneri na Bliskom istoku. Mi u Jordanu osjećamo da su po prvi puta u sto godina arapski kršćani postali meta u nekim državama samo zato što su kršćani. Mi to kategorički i potpuno odbacujemo. Prvo, mi to odbacujemo shodno našem sakralnom zakonu, kao muslimani pred Bogom. Drugo, mi to odbacujemo moralno, kao Arapi… Treće, mi to odbacujemo emotivno kao komšije i dragi prijatelji. I, četvrto, mi to odbacujemo osobno, kao ljudska bića. Uzvišeni Allah kaže u Kur'anu Časnom: – Budite svjesni Allahovog prisustva koji vas od jednog čovjeka stvara, a od njega je i drugu njegovu stvorio, i od njih dvoje mnoge muškarce i žene rasijao. I Allaha se bojte čijim imenom  jedni druge molite – i rodbinske veze ne kidajte, jer Allah, zaista, stalno nad vama bdi (Kur'an, 4:1) – Allah vam ne zabranjuje da činite dobro i da budete pravedni prema onima koji ne ratuju protiv vas zbog vjere i koji vas iz zavičaja vašeg ne izgone – Allah, zaista, voli one koji su pravični (Kur'an, 60:8).

Tokom 1300 godina arapski muslimani i kršćani su bili jedno nedjeljivo društvo. Također, tokom 1300 godina mi smo odgajani da budemo prijatelji i partneri u ovim krajevima. Nisam u mogućnosti da ovdje ocijenim ogromnu ulogu koju su arapski kršćani odigrali na svim razinama i poljima u izgradnji naših zemalja, kao i njihovoj odbrani protiv svih koji su nas napadali. No, ipak ću ovdje podsjetit sebe i cijeli svijet na dvije stvari. Prvo, kršćani su ovdje bili prije muslimana. Oni nisu tuđinci, nisu kolonijalisti, nisu stranci. Oni su domaćini ovih arapskih krajeva, baš kao što su to i muslimani.

Drugo, tokom njihove duge povijesti u ovom regionu, muslimani nisu nikad nikoga nasilno uvodili u islam protiv njihove volje, jer prisila u vjeri je protivna Allahovim riječima koje stoje u Časnom Kur'anu: – Nema prisile u vjeri (Kur'an, 2:256); – Ti vlast nad njima nemaš (Kur'an, 88:22); … ti ih ne možeš ni na što prisiliti … (Kur'an, 50:45); … zato kogod hoće – neka vjeruje, a kogod hoće – neka ne vjeruje … (Kur'an, 18:29); – Vi imate vašu vjeru a oni imaju njihovu vjeru (Kur'an, 109:6).    Za uzvrat, arapski kršćani su uvijek bili podrška i ispomoć arapskim muslimanima protiv spoljne agresije. To je tako bilo još od vremena  vjerovjesnika Muhammeda, a.s., pa sve do danas…. Bīt islama je miroljubiva pokornost Allahu, a ne da se muslimani bore protiv drugih zato što drugačije vjeruju pa čak i onda ako su ponekad nepravadni prema njima, jer Allah uzvišeni kaže: – O vjernici, dužnosti prema Allahu izvršavajte, i pravedno svjedočite! Neka vas mržnja koju prema nekim ljudima nosite nikako ne navede da nepravedni budete! Pravedni budite, to je najbliže čestitosti, i bojte se Allaha, jer Allah dobro zna ono što činite (Kur'an, 5:8).

photo (2)

Dr. Cerić u društvu sa dr. Vendlijem, generalnim sekretrom Svjetske konferencije za mir i dr. Tveitom, generalnim sekretarom Svjetskog vijeća crkava.

U prijateljskoj atmosferi predavači su govorili o trenutnoj situaciji kršćanskih crkava i zajednica  u Egiptu, Libanu, Iraku, Siriji Palestini i Jordanu. Čule su se mnoge pritužbe na odnos prema kršćanima, ali i uvjerenje da je to prolazno obzirom na vjekovnu tradiciju muslimansko-kršćanskog suživota. Svi učesnici su se suglasili u ocjeni da je Jordan još jednom pokazao visoku moralnu odgovornost za mir i sigurnost ne samo u ovom regionu već i u cijelome svijetu.

Reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić je predsjedavao sesijom o Iraku i tom priliko je između ostalog rekao:

– Osjećam potrebu da se zahvalim jordanskom kralju Abdullahu II na ovoj povijesnoj incijativi, koja zasigurno predstavlja izraz svih muslimana u svijetu, koji su predani miru i suživotu sa drugim i drugačijim. Također, imam osjećaj olakšanja i zadovoljstva što mi se pružila prilika da svjedočim jordansko dobročinstvo prema arapskim kršćanima, koji ovdje mogu u miru i slobodi da iznesu sve što imaju na umu i na duši. To nam svima daje nadu da smo na putu boljeg razumijevanja i međusobnog uvažavanja. Svako ko je pratio šta se dogodilo mom narodu krajem prošlog stoljeća u Europi, tačnije u Bosni, može pretpotstaviti da me priča o arapskim kršćanima na Bliskom istoku izuzetno zanima i to iz dva razloga. Prvo, kao što je princ Ghazi naglasio u svom govoru: “Kršćani ovdje nisu tuđinci, nisu kolonijalisti, nisu stranci. Oni su domaćini ovih arapskih krajeva, baš kao što su to i muslimani”. Tako isto, muslimani Bošnjaci nisu ni tuđinci, ni kolonijalisti,  ni stranci u Europi, već domaćini u Europi, kao što su to i kršćani. Zbog toga, percepcija da su kršćani eksponenti zapadnog kršćanstva na Istoku a muslimani eksponenti istočnog islama na Zapadu je pogrešna i opasna, jer osporava osnovno ljudsko pravo na ostanak i opstanak.

I, drugo, nakon dosadašnjih izlaganja može se primjetiti da su arapski kršćani u nevolji zbog nesporazuma unutar većinskih muslimanskih zajednica na Bliskom istoku na isti način kao što su muslimani u Bosni bili žrtve nesporazuma unutar većinskih kršćanskih zajednica na Balkanu. Zbog toga je važno da se nađe pravedno rješenje za sve ljude i zajednice na Bliskom istoku, kao što je to važno i na Balkanu, Europi i cijelome svijetu. Mi živimo u međusobno ovisnom svijetu u kojem svako ima prvo na slobodu, mir i sigurnost i u kojem svako svakoga treba za opće dobro – zaključio je dr. Cerić.

photo (3)

  Završna sesija na kojoj je govorio kardinal Tauran, predsjednik Pontificijalnog vijeća za međuvjerski dijalog.

Informativna služba SBK

 

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote