PREDSJEDNIK SBK-A NA OTVARANJU MEĐUNARODNOG SUSRETA ZA MIR U RIMU

0
763

photo-5Predsjednik SBK-a na otvaranju međunarodnog susreta za mir u Rimu “Hrabrost za nadanje: religije i kulture u dijalogu”

(BINA, 02.10. 2013) Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić je sudjelovao u radu trodnevnog Međunarodnog susreta za mir “Hrabrost za nadanje: religije i kulture u dijalogu”, kojeg već 27. put organizira Zajednica Sant'Egidio iz Rima. Ovaj susret, koji se održava u italijanskoj prijestolnici ima za cilj izgradnju povjerenja, poštovanja i suživota u svijetu. Prošle godine Međunarodni susret mira u organizaciji Zajenice Sant'Egidija održan je u Sarajevu. Domaćini tog susreta bili su Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini na čelu sa reisu-l-ulemom dr. Cerićem i Katolička crkva na čelu sa nadbiskopom vrhbosanskim kardinalom Puljićem.

photo1

Predsjednik SBK-a na otvaranju međunarodnog susreta za mir u Rimu u organizaciji Zajednice Santa'Egidio.

Reisu-l-ulema emeritus dr. Cerić je se u svom obraćanju na sesiji o temi: Kršćani i muslimani: kultura zajedničkog življenja, kojom je predsjedavao  Vitorio Lanari (Vittorio Lanari) zahvalio Zajednici Santa'Egidio što je prošle godine izabrala Sarajevo za misiju mira u svijetu te prenio pozdrave svih građana Sarajeva i Bosne i Hercegovine sudionicima prošlogodišnjeg sarajevskog mirovnog pohoda.  U nastavku svog izlaganja dr. Cerić je naglasio važnost nekoliko muslimanskih inicijativa za kršćansko-muslimanski dijalog kao što je pismo Papi Benediktu XVI  pod naslovom  “Zajednička riječ: ljubav prema Bogu i ljubav prema komšiji”, koju su muslimanska ulema i intelektualci potpisali na čelu sa jordanskim princom Ghazi bin Muhammedom. Kao rezultat tog pisma organiziran je trodnevni muslimansko-katolički dijaloški susret u Vatikanu 2008. god.  Muslimansku delegaciju na tom susretu u Vatikanu vodio je reisu-l-ulema dr. Cerića, dok je katoličku delegaciju vodio kardinal Jean-Louis Tauran.  Nakon konstruktivnog  muslimansko-katoličkog dijaloga u Vatikanu osnovan je “Muslimansko-katolički forum”, koji  je održao drugi satanak u Ammanu, Jordan. Dr. Cerić je izrazio želju i nadu da će novi Papa Franjo podržati i oživiti ovaj “Muslimansko-katolički forum” u duhu “Zajedničke riječi: ljubav prema Bogu i ljubav prema komšiji”. 

photo-4

Izaslanik Reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, muftija sarajevski Husejn Smajić u Rimu prati sesiju na kojoj je govorio reisu-l-ulema emeritus dr. Cerić. Muftija Smajić se rukovao sa novim Papom Franjom  i prenio mu pozdrav od Reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na kraju reisu-l-ulema emeritus dr. Cerić je rekao: “Vrijeme je da se muslimansko-krščanski odnosi  oslobode predrasuda kako su muslimani na Zapadu, posebno u Europi, stranci i lojalni Istoku, dok su kršćani na Istoku stranci i  lojani Zapadu. Mi muslimani u Europi smo domaćini, svoji na svome, ali gajimo svoje duhovne i prijateljske veze sa Istokom, Tako isto, kršćani su domaćini na Bliskom Istoku, ali imaju pravo da gaje duhovne odnose sa Zapadom. Nadam se da će obilježavanje stote godišnjice od Prvog svjetskog rata u Sarajevu iduće godine (2014), biti dobra prilika da se susretnu Istok i Zapad i da se u Sarajevu donese odluka da Sarajevo postane simbol mira u Europi i svijetu. Drago mi je da je ovdje sa nama i gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, koji vrijedno radi da sjećanja na Prvi svjetski rat nakon sto godina budu na razini sarajevskog duha za kojeg se kaže da je drugi Jerusalem u svijetu i prvi Jerusalam u Europi. Zato dobro došli u mirno Sarajevo sa vašim mirom u srcu i sa vašim “Hrabrošću za nadanje: religije i kulture u dijalogu” za našu a i bolju budućnost naše djece, inšallah” – završio je dr. Cerić svoje izlaganju u Rimu.   

photo-3 Predsjednik SBK-a u razgovoru sa egipatskim vrhovnim muftijom i bivšim predsjednikom MMF-a

photo-2Susret starih prijatelja, dobitnika UNESCOV-e Felix Houphouet-Boigny nagrade za mir (2003) reisu-l-uleme emeritusa dr. Cerić i kardinalom emeritusa Roger *Echegaray *u Rimuphoto-6Reisu-l-ulema emeritus dr. Cerić u Rimu sa novim egipatskim vrhovnim muftijom Šejhom Ibrahimom Abdulkerimom Allamom

 

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote