Predsjednik SBK-a na otvaranju “Trga Bošnjaka” u Welsu

0
774

Dana 29.06.2013. godine svečano je otvoren „Trg Bošnjaka“ u Austrijskom gradu Wels, prvi na svijetu koji nosi ovakvo ime.

Ovaj trg je priznanje i poštovanje bošnjačkom narodu za sve ono što je preživio u 20. vijeku u Bosni i na Balkanu, ali i sve što je učinio za Austriju kroz povijest.

photo-9

photo-6

 

 

 

 

 

 

 

Bošnjački vojnici su učestvovali u odbrani Austro-ugarske carevine i položili svoje živote za slobodu ove zemlje, što se u ovoj državi ne zaboravlja, već uzvraća dobrom na najbolji način.

 

 

Proglašenju trga i otrkrivanju ploče sa natpisom „Platz der Bosniaken“ prethodilo je obraćanje zvanica i bogat kulturno-umjetnički program.

photo-8

 

Svečanom otvorenju  prisustvovao je Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić, kao i predstavnici grada, gradonačelnik, zastupnici u pokrajinskom Parlamentu, kao i čelnici Islamske zajednice Austriji, izaslanik reisu-l-uleme Husejna-ef. Kavazovića,  a ispred Mešihata IZ-e u Srbiji u svojstvu izaslanika glavnog muftije Muamer-ef. Zukorlića skupu je prisustvovao potpredsjednik Mešihata Rešad-ef. Plojović.

photo-12

 

Skupu je prisustvovao veliki broj Bošnjaka iz ove austrijske regije.

 

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote