PREDSJEDNIK SBK DR. MUSTAFA CERIĆ UPUTIO ČESTITKU POVODOM DANA NEZAVISNOSTI BIH

0
1018

ceric-mustafa-president-of-world-bosniak-congress-300x265U povodu povijesnog datuma Prvog marta kad su autohtoni stanovnici Unutrašnje zemlje (Terra Interior) Bosne i Hercegovine izglasali slobodu i nezavisnost za sebe i svoju djecu, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić je uputio poruku i čestitku u kojoj se kaže:

– Bosna i Hercegovina je oduvijek bila zemlja dobrih, radnih i nadasve hrabrih ljudi. Ljudi koji su se prije dvadeset godina ujedinili u borbi za nezavisnost. Najbolji sinovi platili su visoku cijenu svojim životima za ono što danas imamo – slobodnu i nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu. To nikad ne smijemo zaboraviti. Prvi Mart je podsjetnik i upozorenje da nikada ne dozvolimo da nam se historija na najgori način ponovi, ali i motiv da ponovo zajedno krenemo putem razvoja i jačanja naše države i domovine!

Naš cilj prvoga reda treba biti suglasnost oko načela na kojima treba da se gradi moderna bosanska država. Prvo i osnovno načelo je shvatanje da je narod izvor zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, te da su pošteni izbori najbolji put da narod izabere svoje zastupnike, koji će ga predstavljati na principu građanskog prava, odbacujući podjele na osnovu etničke, nacionalne, rasne i ideološke pripadnosti tako da parlament bude mjesto za donošenje ustava te formiranje ili smjenjivanje vlade u okviru ustavnih i zakonskih odredbi a na temelju stručnosti i sposobnosti pojedinca a ne na temelju etničke ili druge pripadnosti.

Oni koji su 29. februara i 1. marta izašli na referendum za slobodnu i nezavisnu Republiku Bosnu i Hercegovini zavjetovali su se da bosanska država treba da bude država pravednih zakona i institucija, kao i da se zakoni koji uređuju život građana donose na temelju primarnih ljudskih i moralnih vrijednosti, koji su se ustanovili tijekom stoljetnog iskustva sa pitkih izvora duhovnih i kulturnih bosanskih tradicija. Te primarne ljudske i moralne vrijednosti su sloboda, jednakost, pravda, suživot, tolerancija i pluralizam. Nasuprot tim vrijednostima su despotizam, nejednakost, nepravda, isključivost i jednoumnost. Moderna bosanska država treba da odbaci svaki oblik diskriminacije i marginalizacije, treba da poštuje neovisnost sudske vlasti i podržava pošten sudski rad.

bosna_zastava

Zbog toga, moderna bosanska država treba da osigura uvjete za život dostojan svakog čovjeka, građanina, kojem su garantirana ljudska prava i jasno određene dužnosti. Država posebno treba da bdije nad pravima kao što su individualne, građanske, vjerske, političke, ekonomske, socijalne i kulturne slobode. Također, građani moderne bosanske države treba da imaju jednaku priliku za posao u javnom sektoru, da imaju jednaka prava na edukaciju od najnižeg do navišeg stupnja, da imaju pravo na zdravstvenu zaštitu, da imaju pravo na dostojnu mirovinu i socijalnu brigu. Zauzvrat građani su dužni da ispunjavaju svoje obaveze prema državnom budžetu kao općem dobru. Građani su dužni da budu spremni braniti suverenitet i integritet države, dužni su bdjeti nad državnim granicama i čuvati njene kulturne i materijalne vrijednosti te pronositi svijetom njen ugled i čast.

Sa ovim mislima od srca čestitam slobodu i nezavisnost Republike Bosne i Hercegovine svim građanima koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao svoju suverenu državu i sigurnu domovinu za život u miru i radosti sa svim njenim ljudima i narodima. Sretan Prvi mart!
Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa

Reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes