Predsjednik SBK među 50 najuticajnijih muslimana svijeta

0
836

logo
Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa dr. Mustafa Cerić nalazi se na listi među 50 (top 50) najuticajnijih muslimana u svijet u 2012. godini, shodno listi „500 najuticajnijih muslimana u svijetu za 2012. godinu“, četvrtoj po redu ove vrste koja se izdaje jednom godišnje. Listu od 500 najuticajnijih muslimana u svijetu, između kojih se bira 50 najuticajnijih, priprema i izdaje Kraljevski islamski centar za strateške studije, kao nezavisni istraživački centar povezan sa Kraljevskim institutom za islamsku misao „Alu al-Bayt”, međunarodnim nevladinim islamskim institutom sa sjedištem u Ammanu. Izdavanje ovakve liste počelo je 2009. godine.
Na ovu listu uvršteni su najuticajniji muslimani na osnovu uticaja koji su imali u muslimanskoj zajednici te načina na koji je njihov uticaj koristio muslimanskoj zajednici, kako u islamskom svijetu, tako i u pogledu predstavljanja islama nemuslimanima. Knjiga pod naslovom “500 najuticajnijih muslimana u svijetu u 2012. godini” na prvom mjestu promovira „top listu od 50” muslimana čiji utjecaj se može osjetiti u međunarodnom kontekstu. Bez obzira na to što njihov uticaj proizlazi iz različitih područja, svima im je zajedničko to da imaju značajan uticaj na veliki broj ljudi. Na ovoj listi najuticajnijih muslimana istaknute su različite vrste ličnosti iz javnog života: kraljevi, duhovni učitelji, medijski edukatori, učenjaci, političari, administratori, tradicionalisti, propovjednici, filantropisti, ljudi zaslužni za razvoj u nauci i tehnologiji, umjetnosti i kulturi, međunarodne islamske organizacije itd.
Prema listi „500 najuticajnijih muslimana u svijetu u 2012. godini” na prvom mjestu se nalazi saudijski kralj Abdullah bin Ali Saud (zadržao prošlogodišnju poziciju), dok se na drugom mjestu nalazi turski premijer Redžep Tayyib Erdogan (napredovao za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu kada je bio na 3. mjestu), a marokanski kralj Muhammed VI zauzeo je treće mjesto (nazadovao za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu kada je bio 2. na listi). Muhamed Badie, vođa Muslimanske braće, Emir Katara Hamed bin Halifa, Ajatullah Ali Hamenei, iranski duhovni lider, jordanski kralj Abdulah II, Ahmed Muhamed Tajib, rektor Al-Azhara, indonezijski predsjednik Judhojono, Fethulah Gulen, egipatski predsjednik Muhamed Mursi, omanski sultan Kabus, Ajatullah Sistani iz Nedžefa u Iraku, egipatski muftija Ali Džuma, prestolonasljednik Abu Dabija Muhamed bin Zejd al-Nahjan, Jusuf Karadavi, Muhamed bin Abdulvehab, vođa pakistanskog Tabligi-džemat, Abdulah Al-al Šejh, muftija Sudijske Arabije, Said Akil Siradž, predsjedavajući indonežanske uleme i Selman al-Avda suadijski učenjak i edukator zauzimaju redoslijedom od četvrtog do dvadesetog mjesta na listi 500 najuticajnijih muslimana svijeta u protekloj godini.
Na listi i tri Bošnjaka
Kao i prethodnih godina, na listi od 50 najuticanijih muslimana (top 50) našao se i predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa dr. Mustafa Cerić, koji se nalazi na 46. mjestu. Već četvrtu godinu zaredom dr. Mustafa Cerić bira i nalazi se među 50 najuticajnijih muslimana u svijetu, u društvu predsjednika država, bogatih kraljeva i najistaknutijih intelektualaca muslimana: 2009. godine bio je na 39. mjestu, 2010. godine na 43. i 2011. na 44. mjestu. Na listi 500 najuticajnijih muslimana od Bošnjaka se nalaze još dr. Enes Karić, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, te dr. Rusmir Mahmutćehajić, predsjednik Međunarodnog foruma Bosna.
Kompletnu knjigu “500 najuticajnijih muslimana u 2012.” (na engleskom jeziku) možete preuzeti na linku: www.themuslim500.com/download

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote