PREDSJEDNIŠTVO BANU: OSPORAVANJE DRŽAVNOSTI BOSNE, BOSANSKOGA JEZIKA I POPISNIH REZULTATA PRIJETI DA UGROZI MIR U ZEMLJI I REGIONU

0
651

DSCN1301Sarajevo – Predsjedništvo Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti je na sjednici održanoj u četvrtak 01. oktobra 2015. godine razmatralo dosadašnje rezultate rada Akademije i buduće poslove na ostvarenju njenog programa. U raspravi koja je vođena razmatrano je i stanje u bosanskom društvu i državi, s naročitim obzirom na situaciju u kojoj se nalazi narod Bošnjaka i njegova država Bosna i Hercegovina. S posebnom pažnjom su detaljno razmatrane i analizirane negativne okolnosti sadašnjeg stanja političke i pravne nesigurnosti i njihov utjecaj na položaj, interese i budućnost bošnjačkog naroda i Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo je konstatiralo kako se veoma snažno i negativno osjeća nedostatak bošnjačkog nacionalnog i političkog jedinstva i zajedničkog programa svih koji se deklariraju kao zastupnici interesa Bsne i Hercegovine i bošnjačkog naroda. Naglašeno je da takva situacija pogoduje akcijama onih političkih snaga u Bosni i Hercegovini,  regiji, i u svijetu, kojima smeta postojanje države Bosne i Hercegovine i njena uloga stabilizatora prilika na Balkanu, zbog čega se javljaju brojne opstrukcije njenog identiteta, njenog državnog jedinstva i sposobnosti da razvija demokratski život i odnose u Bosni i Hercegovini i u regionu.

Predsjedništvo BANU smatra da su u sadašnjem momentu po Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake i po stabilnost prilika u regionu, najopasnije akcije koje su usmjerene na negiranje historijskih temelja postojanja Bosne i Hercegovine kao političke i državne tvorevine, a koje nalaze svoj izraz u akcijama kao što je osporavanje imena i postojanje bošnjačkog naroda i bosanskog jezika, čime se odriče historijski identitet i individualitet Bošnjaka i njihove države.

Drugi aspekt dovođenja u pitanje opstanka Bosne i Hercegovine sadrži prijetnja referendumom koji dovodi u pitanje jedinstvo vlasti, na dijelu bosanske teritorije, koja je dio jedinstvene države Bosne i Hercegovine. Na taj način se bitno narušava državnopravno jedinstvo Bosne i Hercegovine i legalizira pravo na jednostrane ustavnopravne akte sa veoma dalekosežnim značenjem i posljedicama, čime se direktno ugrožava državno jedinstvo Bosne i Hercegovine i teži njenoj konačnoj podjeli. Isti karakter i značenje imaju manipulacije oko rezultata popisa stanovništva i odbijanje da se objave njegovi stvarni rezultati, a popis frizira prema političkim potrebama i idejama određenih protivnika Bosne i Hercegovine, što ozbiljno ugrožava mir i stanje sigurnosti u Bosni i Hercegovini i zemlju dovodi u fazu kada je moguće da opet dođe do konflikata koji se neće moći kontrolirati niti demokratski rješavati nego veoma lahko mogu prerasti granice mirnog, racionalnog i demokratskog govora i dovesti u pitanje ne samo mir u zemlji nego i na cijelom Balkanu.  Osobito je, smatra Predsjedništvo BANU bitno da se naglasi da je u Bosni i Hercegovini jedini stalni i stabilni element njenog državnog i historijskog identiteta Bosna i Hercegovina kao jedinstvena država i da nikakva njoj paralelna tvorevina, osobito ona koja je iznuđena agresijom i genocidom, ne može da se izjednačava u značenju i vrijednosti.

Imajući sve navedeno u vidu, Predsjedništvo BANU upozorava sve demokratske snage u Bosni i Hercegovini, a posebno sve Bošnjake i najzad sve one koji su na bilo koji način dobili ili prisvojili mandat da odlučuju o sudbini države i naroda da se otvoreno i javno bore za interese unapređivanja demokratskog života, mira i dobrih odnosa među nama, ali i da budu krajnje oprezni u postupcima i ocjenama navedenih i sličnih pojava i da oštro i jasno reagiraju na sve ono što ugrožava zakon, red i mir i dobre odnose u našoj državi kako nas nekritičko mišljenje i lažni optimizmi sa kojima manipulira današnja politika, ne bi doveli pred gotov čin nakon kojeg više nema povratka, navedeno je u Saopćenju Predsjedništva Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti.

DSCN1302

(Bosna PRESS)

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote