PRESUDA TAYLORU JE POBJEDA ZA ŽRTVE GENOCIDA U SIJERA LEONEU

0
720

CaptureUniverzitetSarajevoAmblem _preporod

 

 

 

 

27. septembar 2013.

Zajedničko saopćenje povodom historijske presude Internacionalnog suda, prva za ratne zločine protiv nekog šefa države

U historijskoj presudi, prvoj za ratne zločine protiv nekog šefa države još od kraja Drugog svjetskog rata, bivši liberijski predsjednik Charles Taylor je osuđen na 50 godina zatvora za zločine protiv civila, uključujući ubojstva nepoznatog broja ljudi, silovanja, otmice i seksualno porobljavanje neznanog broja djevojčica i žena, te odsijecanje ruku i drugih dijelova tijela stanovnicima koji njegovu borbu nisu podržavali u Liberiji i Sierra Leoneu, u kojima je ubijeno više od 250.000 osoba.

U ime sjevernoameričkih Bošnjaka od kojih su večina žrtve agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i geocida nad njenim građanima navedenu presudu Internacionalnog suda smatramo kao pobjedu istine o zločinima i pobjedu pravde za žrtve genocida u Sijera Leone-U. Istovremeno smatramo da je ova presuda važan podstrek za sve one koji još traže istinu i pravdu u svijetu, posebno za Bošnjake nad kojima u XIX i XX stoljeću u kontinuitetu vršen genocid i drugi oblici zločina protiv čovječnosti  i međunarodnog prava. Presuda Tayloru šalje snažnu poruku da se i predsjednici država mogu pozvati na odgovornost. Niko ne može biti oslobođen od odgovornosti za zločine protiv čovječnosti i civilizacije.

Presuda Tayloru je suprotna odluci Žalbenog vijeća Internacionalnog krivičnog tribunala za područje bivše Jugoslavije prema kojoj je general Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić oslobođen od tačke optužnice za pomaganje i podržavanje ratnih zločina. Suci Internacionalnog krivičnog tribunala za područje bivše Jugoslavije su zaključili da Perišić nije znatno doprinio pomaganju i podržavanju zločina“. Perišić je u žalbenom postupku, nakon što je prvostepenom presudom bio osuđen na 27 godina zatvora, bio oslobođen za logističku pomoć oružanim snagama bosanskih i hrvatskih Srba, za razliku od prvostepene presude kojom je ocijenjenoda je znatno doprinio u pomaganju i podržavanju brojnih zločina, poput genocida nad civilima u Sarajevu u opsadi, genocida u Srebrenici 1995. te raketnog, neselektivnog napada na Zagreb, iste godine. Žalbeni suci su odlučili kako je Perišić pomagao Vojsku Republike Srpske i Srpsku vojsku Krajine u sklopu njihovih općih ratnih napora“, a nekako bi ih usmjerio na počinjenje pojedinih zločina.

Bivši liberijski predsjednik Charles Taylor za razliku od srbijanskog generala Momčila Perišićje proglašen krivim zapomaganje i podržavanjena ratne zločine i zločine protiv čovječnostii civilizacije tokom rata Sijera Leoneu, te za planiranje nekih napada, uključujući onaj na glavni grad Freetown. Ovakva presuda može mnogo značiti i treba uzeti u obzirprocese koji se trenutno nalaze pred Internacionalnim krivičnim tribunalom za područje bivše Jugoslavije.

Saopćenje potpisuju:

KongresBošnjakaSjeverneAmerike

Institut za istraživanje genocida Kanada

Bosanko američkoi insitut za genocide i edukaciju

Bošnjačka zajednica kulture Preporod, Sarajevo

Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu

 

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote