PRVA GODIŠNJICA KAICID-A „KULTURNOG SAUDIJSKOG ATAŠEA (CENTRA) ZA MEĐURELIGIJSKI DIJALOG U AUSTRIJI“

0
854

20131122_134500

KAICID je osnovan u novembru 2012. godine u glavnom gradu Austrije, sa ciljem da se preko njega vodi dijalog među sljedbenicima, različitih kultura i religija. Ovaj Centar aktivno stvara šire mogućnosti za dijalog, uključujući konferencije i forume, te obrazovne i edukativne programe za priznate svjetske religije i kulture, a čiji bi se predstavnici izabrali i jednom godišnje okupili da razgovaraju o promjenama u oblasti interkulturalnih i međureligijskih aktivnosti. 

KAICID-om upravlja upravni odbor, koji se sastoji od predstavnika velikih svjetskih religija (judaizam, kršćanstvo, islam, hinduizam i budizam). Ovaj centar prima pomoć od vlade Saudijske Arabije, Španjolske i Austrije, od kojih svaki ima po najmanje jednog svog predstavnika u izvršnom vijeću ovoga centra.

Ove godine krajem mjeseca novembra, navršila se prva godišnjica od osnivanja ovog međureligijskog centra. Tim povodom u Beču je organizovan forum, koji je bio zatvorenog tipa u periodu od 18.11. do 19.11. 2013. godine. Na istom su učestovale mnoge poznate ličnosti iz Kraljevine Saudijske Arabije, Španije, Libanona, Libije, Jordana i drugih zemalja u regiji.

Kao predstavnik Bosne i Hercegovine učestvovao je reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK BiH), a predstavnik Kraljevine Saudijske Arabije bio je bivši ministar za kulturu i informacije, gospodin Iyad bin Amin Madani. Predstavnik Španije bio je istaknuti bivši ministar obrazovanja i znanosti španjolske i bivši direktor UNESCO-a, general Federico Mayor Zaragoza. Predstavnik Libanona bio je zastupnik u libanonskom parlamentu gospodin Bahia Hariri. Također na ovom forumu bio je i visoki predstavnik ispred UN iz sektora Alijanse za civilizacije, gospodin Nassir Al -Nasser, i posebni savjetnik u uredu za vjere iz SAD, gospodin Shaun Casey, kao i mnogi drugi.

Forum je bio zatvorenog tipa te je trajao dva dana, zaključci sa ovog međureligjskog foruma će biti prezentirani u poznatom bečkom političkom magazinu ”der STANDARD”.

20131122_134343

Predstavnik Bosne i Hercegovine reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić se obratio na arapskom jeziku posle džume namaza u Islamskom Kulturnom Centru, jedinoj džamiji sa munarom u Beču, pred velikom okupljenom masom vjernika. U svom izlaganju, dr. Cerić se zahvalio organizatoru ovog foruma na pozivu te je pohvalio je i hutbu vrhovnog muftije iz Libije koji je taj dan hatibio i predvodio džumu namaz. Također je spomenuo da se ovakvi dijalozi trebaju češće organizirati jer se može najbolje objasniti i pojasniti poruka mira, ljubavi, tolerancije i suživota sa komšijama sa kojima kako u Austriji tako i šire živi veliki broj muslimana.

Nije zaboravio da spomene da se prošle godine obilježila isto tako 100-ta godišnjica od postojanja i priznavanja vjere Islama u Republici Austriji i da su upravo Bošnjaci ” odakle i ja dolazim” kako je spomenuo u svom govoru, bili ti, čijim povodom i prisustvom kao regularnih vojnika u tadašnjoj Austro-Ugarskoj Monarhiji prestonasljednik iste, Kajzer Ferdinanad je naložio da se Islam prizna i uvrsti kao zvanična religija-vjera u cijeloj tadašnjoj Austro-Ugarskoj carevini, a to je ostalo slovo zakona na papiru i dan danas. ”Zbog toga vi kao muslimani, nema veze odakle dolazite, trebate u najljepšem svjetlu da nosite baklju Islama, koja će i drugima osvjetliti njihove još nerasvjetljene puteve, te da samo lijepim dijalogom možete najbolje predstaviti našu vjeru Islam, kako nas je tome i podučio naš poslanik, Muhammed a.s. rekavši: ”Doista sam ja poslan da upotpunim lijepu ćud kod ljudi” spomenuo je između ostalog u svom obraćanju, dr. Mustafa Cerić.

20131122_140153

Na kraju svog izlaganja, dr. Cerić je kako to i dolikuje njegovoj pojavi na ovakvim skupovima proučio dovu pred svim prisutnima, zamolivši Allaha dž.š. da ujedini ummet Muhammeda a.s. da dadne razboritost svim muslimanima širom svijeta, a posebno u zemljama EU i da pomogne muslimane; Sirije, Iraka, Libije, Libanona, Palestine i svih drugih zemalja u kojima se bespotrebno proljeva muslimanska krv, samo zbog toga što dobrim dijelom, mnogi od njih nisu shvatili poruku Poslanika mira, da je on poslan da upotpuni lijepu ćud i narav kod svih ljudi, naveo je između ostalog u svojoj dovi dr. Mustafa Cerić.

20131122_135043 

Autor: Ishak ef. Ahmetović

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes