REISU-L-ULEMA EMERITUS DR. MUSTAFA CERIĆ NA KONFERENCIJI U BAHREINU

0
564

003-616x462Pod pokroviteljstvom kralja Hameda bin Isa Al Khalife, jučer je otvorena trodnevna međunarodna konferencija pod naslovom “Dijalog civilizacija” sa porukom da su sve civilizacije u službi čovječanstva.

Konferencija je okupila 150 učesnika iz 15 zemalja iz vjerskog, kulturnog, političkog i naučnog svijeta sa ciljem da se nađe zajednička osnova za suživot i toleranciju u svijetu među religijama, kulturama i civilizacijama.

Na otvaranju konferencije govorili su Šejh Al-Ahara Ahmed Al-Tajjib, jordanski princ Al-Hasan bin Talal, saudijski princ Fejsal Al-Turki, generalni sekretar Islamske konferencije za suradnju Ijad Medeni. Oni su istakli potrebu za unutarmuslimanskim dijalogom i pozvali na mir i solidarnost muslimanskih naroda, koji prolaze kroz teška iskušenja. “Vrijeme je da sami sebi pomognemo, jer pomoć drugih ima visoku cijenu koja se plaća našom slobodom i našom čašću…”, rekao je jordanski princ Al-Hasan bin Talal. Aktivno učešće na konferenciji imaju predstavnik Vatikana i drugih vjerskih zajednica i crkava u svijetu, kao i predstavnici vjerskih i kulturnih zajednica iz Kine, Japana i Indije.

Predsjednik Upravnog odbora Centra za dijalog – Vesatijja reisu-l-ulema (1993-2012) dr. Mustafa Cerić je u koautorstvu sa dr. Dženanom Kulovićem podnio pismeni referat o temi Dijalog civilizacija – pravac za izgradnju modela dijaloga između Islama i Zapada. Osnovna teza ovog referata je da su Islam i Zapad vezani pupčanom vrpcom kao sijamski blizanci i zato nemaju izbor već da prihvate i razvijaju suživot i toleranciju za dobrobit cijeloga svijeta.

004-616x462

0011-616x462

(Sandžak PRESS)

5.00 avg. rating (96% score) - 2 votes