RELATIVIZACIJA ISTINE JE I DALJE NA SNAZI

0
746

DODIK(BINA, 29. NOVEMBAR 2013, Sarajevo) Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK-a najoštrije osuđuje kontinuiranu politiku promoviranja ideologije i ideologa genocida od strane umjetničkih, naučnih, duhovnih i političkih krugova u manjem bosanskom entitetu, potpomognut kontraverznim ličnostima poput Emira Kusturice i Matije Bećkovića.

Naime, na skupu u Višegradu, 28.11.2013. godine je otkriven spomenik  Petru II Petroviću Njegošu, povodom 200. godišnjice njegovog rođenja. Spomenik je ispred Crkve svetog Lazara otkrio književnik Matija Bećković, koji je poručio da je „Njegoš došao u grad koji je Kusturica podigao u vremenu kada su gradovi, mostovi i spomenici rušeni“. Jedino je propustio reći da su te gradove i mostove porušili upravo oni kojima su i Bećković i Kusturica, i tada i sada, bili intelektualni kišobrani.

Tom prilikom, predsjednik manjeg bosanskog entiteta Milorad Dodik istakao je da spomenik predstavlja večno svedočenje o ljubavi prema Njegošu. Postavljanje spomenika znak je nezaborava. Njegoš ostaje večno iza nas i naše ideje, iza Emira i svih ljudi koji su dali svoj doprinos ovom zdanju.

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata ukazuje na činjenicu da već izvjestan period, pod izgovorom obilježavanja 200 godina od rođenja Njegoša, koji je u svom djelu „Gorski vijenac“ opjevao genocid i zločine nad bošnjačkim stanovništvom Stare Crne Gore, traje kontinuirana akcija promoviranja svih onih koji se mogu okarakterisati kao idejni i duhovni pokrovitelji mržnje i zločina nad bošnjačkim stanovništvom.

Ove tendencije se ne mogu više prikazivati kao incidenti već se tu očigledno radi o dobro osmišljenoj politici relativizacije istine da su se u Višegradu dogodili najmonstruozniji zločini nakon Drugog svjetskog rata, uključujući i spaljivanje živih ljudi, te legalizaciji etničkog čišćenja koje je i učinjeno u ime cara Lazara, kosovskog mita, istrage poturica. Jedino je što Emir Kusturica još čeka da bi sklopio mozaik iz „Proklete avlije“ te iznova pokrenuo lažnu priču u „500 godišnjem nabijanju na kolac“ jeste renoviranje stare ćuprije koje za potrebe njegovog filma, kojeg je počeo snimati, finansira TIKA, a radove izvode sinovi ratnih zločinaca koji su ubijali Bošnjake.

Bošnjaci više nemaju dilemu da aveti prošlosti koji su kumovali genocidu nad njima nisu poraženi, da se vraćaju u svom najstrašnijem obliku, te da shodno tome nemaju pravo da dozvole sebi da ostanu inferiorni u odnosu na ove direktne prijetnje po njihov opstanak na svojoj zemlji.

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK-a ponovo upozorava međunarodnu javnost da promoteri zla ponovu uzimaju maha, ukazujući na odlučnost Bošnjaka da više nikada ne dozvole da budu žrtve vlastitog izbora i opredjeljenja.

Info služba SBK-a

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote