RODITELJI DJECE IZ KONJEVIĆ-POLJA I VRBANJACA PRIJAVLJENI ZA ZANEMARIVANJE DJECE!

0
678

sarajevo-konjevicpolje-aa-300x160Ministarstvo prosvjete i kulture RS obavijestilo je ombudsmena za ljudska prava BiH da roditelji djece iz Konjević Polja i Vrbanjaca “zanemaruju djecu” jer se učenici danas nisu pojavili na nastavi u područnim školama u ovim mjestima.

Iz entitetskog ministarstva je najavljeno i da će roditelji snositi određene sankcije jer svojoj djeci nisu dozvolili da odlaze na nastavu zbog nepostojanja nacionalne grupe predmeta, te su pokrenuti i sudski postupci!

– S obzirom da je djeci iz Konjević Polja i Vrbanjaca uskraćeno pravo na obrazovanje, u skladu sa Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, direktori osnovnih škola “Petar Kočić” u Kravici kod Bratunca i “Sveti Sava” u Kotor Varoši, u čijem sastavu se nalaze ova područna odjeljenja, pokrenuli su postupak pred nadležnim sudovima – saopćeno je iz ovog ministarstva.

U njihovom odjeljenju za informisanje i informacione tehnologije pojašnjavaju da je tokom vikenda postignut dogovor između ministra prosvjete i kulture RS Gorana Mutabdžije (SNSD) i advokata koji zastupa roditelje iz Konjević Polja Nedima Ademovića, da će se učenici od šestog do devetog razreda, kao i dio učenika petog razreda, vratiti u ponedjeljak na nastavu, što se nije desilo.

– Prema tom dogovoru, predstavnik ministarstva je posjetio školu, s ciljem realizacije dogovorenog, ali učenici se nisu pojavili na nastavi – ističu u ministarstvu.

 

(Bosna PRESS)

5.00 avg. rating (96% score) - 2 votes