ROŽAJSKI DEMOKRATSKI PERFORMANS

0
658

imagesLokalni izbori u Južnom Sandžaku, Crnoj Gori

Kako smo u prethodnom prilogu kazali, DPS i BS su se našle u svojevrsnom ljubavnom zagrljaju, priklanjajući se svom Šefu (Milu) koji je još na posljednjim parlamentarnim izborima 2012. godine odao predizbornu prevaru Bošnjačke stranke zbrajajući pred novinarima u izbornoj noći njene mandate kao svoje. Od tada se u Rožajama ove dvije stranke bore za njegovu posebnu naklonost. Stranku DPS je napustio određeni broj glasača koji nije pristao na izražavanje naklonosti Šefu zajedno sa (jednom nacionalnom) Bošnjačkom strankom, pa im je u takvoj situaciji režimska rožajska SDP širom otvorila vrata svoje kuće pod građanskim krovom.

Piše: Mersada Nuruddina Agović

Sva tri Milova miljenika, DPS, BS i SDP, u svojevrsnom rožajskom demokratskom performansu tobožnjom demokratijom zavaravaju bošnjački narod i konstruišu sliku da bošnjački narod tobože ima raznovrstan izbor stranaka na ovegodišnjim lokalnim izborima u Crnoj Gori. Namjerno se i strateški stvara iluzija da bošnjački narod kod ova tri izbora ima koga da bira, a ustvari se radi o tome da je svaki bošnjački glas dat bilo kojoj od ove tri stranke, dat Shefu (Milu).

RO_AJE

Konstantna diskriminacija Bošnjaka

Politički potezi u ovoj zemlji iz bliže i dalje prošlosti su doveli do toga da se Bošnjaci u njoj osjećaju kao građani drugog reda. Od nasilnog pokrštavanja Bošnjaka Plava i Gusinja, ubijanja Bošnjaka na dan kurban bajrama, genocida nad Bošnjacima u Šahovićima, deportacije Bošnjaka sa crnogorskog primorja, zločina u Bukovici i Kaluđerskom lazu, otmice i ubistava Bošnjaka u Štrpcima itd. aktuelna crnogorska vlast nikad nije imala ispravan tretman bošnjačkih prava.

Naprotiv, hapsila je Bošnjake u montiranim političkim procesima, diskiminirala ih, otežavala im borbu za vjerska i nacionalna prava, nesramjerno ih zapošljavala i u mnogim slučajevima namjenski selektivno otpuštala s posla.

Nedavno su Rožajci imali problema i sa spasavanjem svoje prirodne okoline od beranskog odlaganja smeća, kao da je malo bilo to što je Berane prije nekoliko godina Rožaju oduzelo tunel ,,Lokve” dužine 1.117 m i oko 4.000 hektara šume iznad njega. Inače šumarsvo i prerada drveta je u rožajskom kraju bio potencijal koji je bio od koristi cijelom Balkanu, a danas je rožajska gigant-fabrika za rezanje građe ”Gornji Ibar” raznim mešetarenjima ugašena. Osim nje u Rožajama su ugašene i druge fabrike, kao što su ”Dekor” fabrika za izradu papira, ”Kristal” fabrika za proizvodnju stakla, TIK, Bisernica i dr. Omladina Rožaja je u stalnoj opasnosti da se zbog nezaposlenosti oda kriminalu.

IzboriU ovoj zemlji je veoma mali broj škola koje u izrazito bošnjačkim sredinama nose imena znamenitih Bošnjaka. Aktuelna vlast dopušta sudovima da donose sramne presude u kojima se tretiraju prava Bošnjaka. Ima primjera da se  bošnjačke porodice zbog takvih presuda moraju protestom oglašavati. Bošnjacima na ovim prostorima se godinama daju lažne nade i obećanja. Crnogorska vlast je tako prije nekoliko godina dala šansu Bošnjačkoj stranki (BS) da osvoji vlast. Međutim, ubrzo se ispostavilo da je to bio potez kojim se dokazalo da će za Bošnjake u Crnoj Gori i poslije Mila biti Milo.

Već godinama se u sprezi sa bošnjačkim prodanim dušama ugrožavaju prava i interesi Bošnjaka u ovoj zemlji. Igraju se igre koje nadmašuju mnoge filmske scenarije. Na primjer, po ocjeni Šefa, kao u klasičnom filmskom scenariju, trenutni gradonačelnik Rožaja je istrošeni DPS-ov kadar i Šef žrtvujući ga pokušava da spere sve nečasne radnje koje je lično naređivao. Trenutni gradonačelnik Rožaja bi sad trebao platiti Milov grijeh, a predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović bi trebao nakon toga značiti tobože novu nadu Bošnjacima Rožaja. Svima je, međutim, jasno da se ovim promjenama u Rožajama ništa posebno ne bi dogodilo, nego bi shodno Husovićevom dosadašnjem djelovanju i poslije Mila bio Milo.

Pošto je među Bošnjacima onih koji daju prednost vjerskim vrijednostima nad nacionalnim, u ove šeme je uključen i crnogorski reis Fejzić. Sve je uklopljeno tako da se na svaki način pohvata što veći broj bošnjačkih glasova i pošalje svom voljenom Šefu na poslužavnik. Čak je ovom šemom uhvaćen i dobar dio dijaspore koji je, prema našim saznanjima, ucijenjen preko konzula u Frankfurtu Ervina Ibrahimovića.

SAMO JEDNA STRANKA NE DOLAZI NA MILOV ”JELOVNIK”

Prema svjedočenjima građana, po Rožajama trenutno svaku birtiju pročešljavaju plaćeni lokalni kriminalci i dojučerašnji DPS-ovi žbirovi koji rade danonoćno na tome da im niti jedan ‘slobodan čovjek’ ne umakne. Po svemu sudeći, ne zato da osiguraju pobjedu trojstva (DPS, BS i SDP), već da što manji broj glasova dobije jedina (novoosnovana) stranka Bošnjaka koja ne dolazi na Šefov ”jelovnik”.

Borba svjesnih, dostojanstvenih i ponosnih Bošnjaka Rožaja u cijeloj ovoj situaciji trenutno podsjeća na borbu Davuda a.s. protiv divovskog Džaluta, ali svakako treba imati u vidu po čemu je povijest upamtila Džaluta, a po čemu Davuda a.s.

5.00 avg. rating (96% score) - 2 votes