RS JE OD 09. JANUARA DO DEJTONA NAPRAVILA VIŠE GROBNICA NEGO ISIL DO DANAS

0
3933


dscn1611Evropa treba izvršiti hitan prijem Bosne u svoje članstvo

Dodika treba zaustaviti da bi se izbjegao novi rat u Bosni

Zahtjev Evropskoj uniji da izvrši hitan prijem BiH u EU i zaustavi Milorada Dodika kako bi spriječila novi rat u Bosni i Hercegovini, bila je tema press konferencije Foruma bošnjačkih intelektualaca koja je održana u Sarajevu.

Vještački producirane političke krize, destabilizacija BiH, narušavanje sigurnosne situacije posebno u područjima povratka, postrojavanje paravojnih formacija sa fašističkom ikonografijom, odbijanje prisustva OHR-a,odnosno međunarodne zajednice i korištenja „bonskih ovlasti“, odbijanje knjiženja državne imovine na državu Bosnu i Hercegovinu kao i činjenice da se iza političke zavjese crtaju etničke mape federalnih jedinica, razlozi su za prijem BiH u EU po modelu Bugarske i Rumunije uz postprijemne obaveze za BiH u trajanju od tri godine za ispunjavanje preostalih obaveza i administrativno tehničkih pitanja EU zakonodavstva i  drugih mjera i uvjeta, navodi se u pismu Foruma upućenom članicama Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC), visokom predstavniku u BiH, Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara BiH te Predstavničkom i Domu naroda BiH.

SRBIJA NIJE GARANT DEJTONSKOG SPORAZUMA VEĆ POTPISNIK ODNOSNO UGOVORNA STRANA

Na press konferenciji, predsjednik FBI prof. dr. Kurtćehajić je ukazao na grešku koju čine u manjem bh. entitetu smatrajući Srbiju koja je ugovorna strana, garantom Dejtonskog sporazuma a to su ustvari članice kontakt grupe (SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Rusija).

U manjem entitetu, i na drugim mjestima se govori da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma. Srbija nije garant Dejtona kako se u manjem bh. entitetu govori, već je potpisnik internacionalnog ugovora koji se zove Dejtonski sporazum, odn. potpisnik je Savezna Republika Jugoslavija a Srbija i Crna Gora su njeni pravni nasljednici.

Stoga, Srbija ima obavezu da izvršava Dejtonski ugovor, i ako je Ustavni sud rekao da 9. januar ne može biti dan Republike Srpske, Srbija ne može biti pasivna i njena je obaveza da sve uradi kako se u RS-u ne bi slavio 9. januar i provodio referendum.

Kurtćehajić dodaje da ukoliko Srbija ne promijeni svoju retoriku, onda krši Dejtonski sporazum te druga strana može taj sporazum smatrati nepostojećim, što je osnova raskida ugovora po Bečkoj konvenciji o pravima ugovora.

Na insistiranje Milorada Dodika o državnosti manjeg bh. entiteta, Kurtćehajić smatra da je Republika Srpska 9. januara bila jednaka ISIL- u.

„Svi parametri su im jednaki. Teritorija je nasilno uzeta, uz pomoć vlastite policije i vojske, imaju  ekonomske odnose   sa  pojedinim državama. ISIL također kao ni RS sve do Dejtona nije imao nikakvo internacionalno priznanje. Obje tvorevine su nastale na zločinima a RS je presuđen da su njegova vojska i policija učinile genocid u Srebrenici i više je grobnica ostalo iza te paratvorevine RS od 09. januara do Dejtona nego što je ISIL ostavio do dana današnjeg u cijelom svijetu.“

KRŠENJEM DEJTONA, UKIDA SE RS

Forum bošnjačkih intelektualaca podsjeća javnost da kršenjem Dejtonskog sporazuma dolazi do ukidanja manjeg bh. entiteta i vraćanja funcioniranja države Bosne i Hercegovine prema Ustavu iz 1974. godine.

 „Srpska može da postoji u formi entiteta a nikako države samo ako postoji Dejtonski ugovor. Ako on ne postoji, nema ne Republike Srpske, a u tom slučaju postoji Republika Bosna i Hercegovina koja je još u novembru mjesecu 1995. godine očekujući potpisivanje ovog internacionalnog ugovora, donijela Ustavni zakon u kojem je navela da ima pravo, ako dođe do neizvršenja, vratiti Ustav Bosne i Hercegovine i živjeti prema Ustavu od 1974. sa svim promjenama koje su uslijedile kasnijim ustavnim amandmanima na taj ustav.“

SA DEJTONOM BIH JE DRŽAVA S GREŠKOM

Put kojim ide Dodik je put razbijanja Bosne i Hercegovine. Evropa mora zaustaviti Milorada Dodika, isključiti ga iz politike kao što je radio Paddy Ashdown. Ako to ne uradi može se naći u realnoj situaciji  referenduma za nezavisnost RS-a čime će imati novi rat u Bosni, i tada rješavati mnogo veći problem.

Ako nismo 1992. godine na vrijeme reagirali i Evropi ukazali na moguća dešavanja sada smo to učinili i  upalili crvenu lampicu koja ukazuje da će zakonitost poteza koje pravi Dodik dovesti do situacije da će se Evropa ponovo suočiti sa ratom.

Dejtonskim sporazumom smo dobili državu sa greškom a one snage koje su htjele u ratu razbiti Bosnu, sada to koriste u miru zaključuju iz Foruma bošnjačkih intelektualaca.

Informativna služba

zahtjev01 zahtjev02 zahtjev03 zahtjev04

PODRŠKA UDRUŽENJA GEOGRAFA U BOSNI I HERCEGOVINI

ZAHTJEVU FORMUMA BOŠNJAČKIH INTELEKTUALACA

U POVODU NAJVALJENOG REFERENDUMA U ENTITETU REPUBLIKA SRPSKA

U cilju zaustavljanja negativnih i opasnih tendencija razgradnje države Bosne i Hercegovine, iskazanog Odlukom Skupštine entiteta Republika Srpska, kojom se ne priznaju institucije definisane aneksom IV Dejtonskog mirovnog sporazuma, pa time ni država Bosna i Hercegovina, posebno najavljenom secesijom entiteta Republike Srpske u korist ideja, novim sredstvima, velikodržavnih politika zemalja iz susjedstva, posebno Republike Srbije, podržavamo stavove i ideju Foruma bošnjačkih intelektualaca da se:

BOSNA I HERCEGOVINA HITNO I BEZUVJETNO PRIMI U EVROPSKU UNIJEU I NATO.

Ovim činom bi bilo zagarantovano očuvanje teritorijalnog integriteta međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i eliminisali sa političke scene korumpirani, secesionistički i separatno nastrojeni političari i po državu opasni nacionalistički šovinistički i fašisoidni krugovi. Oni bi bili supstituirani progresivnim patriotskim i evropski orjentisanim snagama, koje bi ubzano mogle provesti agende koje propisuje Evropska unija i NATO.

Ovim bi nastavak brige o Bosni i Hercegovini preuzela Međunaradna zajednica, jer je i sama nametnula njeno ustavno uređenje aneksom IV  Dejtonskog mirovnog sprazuma.

Sarajevo, 08.09.2016.

Predsjednik Udruženja geografa u Bosni i Hercegovini

Prof.dr. Muriz Spahić, univerzitetski profesor

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes