SAD bojkotiraju debatu u UN-u o međunarodnom krivičnom pravosuđu

0
706

Doc1acbhnas

10. april 2013 – Washington, D.C.Prema analizi pisanja američkih medija, koju je uradilo Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu (ACBH), američki mediji naglašavaju neslaganje Vlade SAD sa debatom u UN koju je inicirao Vuk Jermić i smatraju je neuravnoteženom i jednostranom.  Vodeći američki mediji poput Washington Posta, New York Times-a, Chicago Tribune i drugih ističu tendencioznost i manipulativne segmente u ovoj debate. Prenosimo analizu Savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu (ACBH).

Kao odgovor na današnju debatu u Ujedinjenim nacijama (UN), Sjedinjene Američke Države  su odlučile da ne učestvuju te su bojkotirale skup UN-a o međunarodnoj pravdi u organizaciji Vuka Jeremića, predsjedavajućeg 67. sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. 

 

Erin Pelton, glasnogovornica Misije SAD-a pri UN-u dala je danas sljedeću izjavu:

 

 “Sjedinjene Države izražavaju snažno neslaganje sa odlukom predsjedavajućeg Generalne skupštine da danas održi jednu neuravnoteženu, zapaljivu tematsku debatu o ulozi međunarodnog krivičnog pravosuđa u pomirenju te neće u njoj učestvovati.

Mi vjerujemo da su ad hoc međunarodni sudovi i druge pravosudne institucije u Ruandi, bivšoj Jugoslaviji, Siera Leoneu i Kambodži od ključnog značaja za okončanje nekažnjivosti i pomaganju tim zemljama da uspostave osnov za novu, pozitivniju budućnost. Osobito žalimo zbog načina na koji su strukturirane današnja tematska debata i panel diskusije jer ne pružaju žrtvama ovih zločina mogućnost da  na pravi način iznesu svoje stavove.


Današnja sjednica predstavlja propuštenu priliku da se osnaži globalni sistem za one koji su najodgovorniji za zlodjela, što je važan prioritet za Sjedinjene Države.  Odgovornost osoba odgovornih za ta djela kroz nepristrana i nezavisna suđenja, odvraća buduće kriminalne aktivnosti  a jača zakone o ljudskim pravima i norme međunarodnog humanitarnog prava.

Odgovornost je također važna komponenta sveobuhvatnog pristupa tranzicijskoj pravdi, koja podržava dugoročni mir i pomirenje u zemljama nakon oružanog sukoba obilježenim naslijeđem masovnih zloupotreba. Mada smo postigli napredak u tim područjima, ostalo nam je još mnogo posla da uradimo. Sjedinjene Države neće stati dok se odgovorni za počinjene masovne zločine ne privedu pravdi te dok oni koji bi počinili takve zločine ne shvate da nikad neće ostati nekažnjeni.”

 

Kanada i Jordan su također bojkotirali ovu debate a stalni predstavnik Jordana u UN-u,  princ  Zeid al Hussein, zajedno sa stalnim predstavnikom Lihtenštajna u UN-u, ambasadorom Christianom Wenaweserom bili su domaćini press-konferencije koju su upriličile dvije grupe predstavnike žrtava – Majke Srebrenice i Udruženje svjedoka i preživjelih genocida, jer je bosanskim žrtvama rata bilo onemogućeno da učestvuju debati.

 

“ACBH je zahvalan Vladi Sjedinjenih Država na trajnoj predanosti, prijateljstvu i podršci, te zahvaljuje svima koji su odbili učestvovati na današnjem UN-ovom skupu. Događaji poput ovoga ne promoviraju mir i pomirenje, već samo produžavaju etničke i religijske podjele u Bosni i Hercegovini i regionu,”  izjavio je predsjednik Upravnog odbora ACBiH, g. Haris Hromić.

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote