SANDŽAK I BOŠNJACI IZ SANDŽAKA NASTAVLJAJU PUTEM SVEBOŠNJAČKOG JEDINSTVA

0
667

SASE - Tarik Kurbegovic 4 FFPovodom izbora novog predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, dr. Mevluda ef. Dudića, generalni sekretar Svjetskog bošnjačkog kongresa je uputio čestitku koju u cijelosti prenosimo:

Poštovani predsjedniče Mešihata IZ u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudiću,

U ime predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa emeritus reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića, u svoje ime i u ime ostalih članova predsjedništva i Izvršnog Vijeća SBK-a želim da Vam uputim iskrene čestitke na izboru.

Jasno je da je pozicija predsjednika Mešihata IZ  časna i odgovorna pozicija. No međutim, ta pozicija je kroz djelovanje muftije sandžačkog Muamera ef. Zukorlića postala simbolom borbe za prava bošnjaka kako u Sandžaku tako i šire, dalje izvorom inspiracije za sve Bošnjake da stanu jedinstveni u odbrani svoje vjere, jezika i nacije spram onih koji su željeli da šutnja i trpnja postane naša odrednica.  Upravo iz ovih razloga u nekoliko posljednih godina pozicija koju ste preuzeli bila je predmetom svih napada malte ne, planetarnih razmjera da se taj glas ušutka. Zlonamjerni su htjeli ukazati da Bošnjaci nisu narod koji ima kontinuitet nego da je to djelo jednog čovjeka.

Mi, u Svjetskom bošnjačkom kongresu smo pomno pratili dešavanja u Sandžaku, uvjek vjerujući da će ponosni Bošnjaci Sandžaka izaći u svemu ovom kao pobjednici. Danas Vašim izborom na poziciju predsjednika Mešihata smo sretni da su se naša uvjerenja ostvarila te da će se Vašim dolaskom ostvariti dva glavna cilja: prvi da Bošnjaci imaju na čelu Mešihata čovjeka čije djelovanje će ih uvijek činiti ponosnima na ono što jesu, a drugi još bitniji je poslana poruka da Sandžak i Bošnjaci iz Sandžaka nastavljaju putem svebošnjačkog jedinstva kao i borbe za jedinstvenu IZ sa sjedištem u Sarajevu.

Na ovom putu Vam dajemo našu punu podršku i molimo Svevišnjeg da Vam podari snage, mudrosti i sabura u borbi sa izazovima koji Vas čekaju u budućnosti.

dr. Tarik Kurbegović

Generalni sekretar Svjetskog bošnjačkog kongresa

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes