Saopćenje BANU-a povodom najavljenog popisa u BiH

0
838

 f.muhic_webPovodom predstojećeg popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini direktor državne Agencije za statistiku BiH, Zdenko Milinović je direktno i eksplicite  intervenirao u nacionalna prava Bošnjaka, čime je prekršio  zakonske odredbe o garantiranom pravu na nacionalno opredjeljenje i direktnoj zabrani bilo kakvog miješanja u ovo neotuđivo pravosvih građana, kao i Ustav Republike Bosne i Hercegovine. Ukazujući na ovaj civilizacijski anahronizam odavno napušten u demokratskoj praksi savremenih država, a u cilju spriječavanja budućih protivzakonitih intervencija u sferu popisa stanovništva, s koje god strane i od bilo koje institucije one dolazile, Bošnjačka Akademija Nauka i Umjetnosti (u daljem tekstu BANU),  upućuje javnosti u Bosni i Hercegovini slijedeće:

index

 

SAOPĆENJE

 

          Kao najviša institucija zadužena za realizaciju popisa stanovništva na cijeloj teritoriji B i H, Državna Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, odgovorna je i za striktno poštovanje Ustava ove države i svih zakonskih propisa koji se odnose na područje djelovanja Agencije. Samovoljne intervencije u popisnu materiju direktora Agencije Zdenka Milinovića i  njegova proizvoljna “interpretacija“ nacionalnog izjašnjavanja Bošnjaka, dovela je u pitanje poštovanja ovih osnovnih obaveza Agencije. Da bi se ozbiljno poljuljano povjerenje u sposobnost Agencije da izvršava svoje obaveze nepristrasno iu skladu sa zakonskim propisima povratilo,  a popis obavio u skladu sa savremenim civilizacijskim, naučnim i pravnim standardima  BANUod Agencije za statistiku i od direktoraAgencije, gospodina Zdenka Milinovića lično,  imperativno zahtijeva:

 

·        Da Agencija smjesta i trajno izbriše religijski konotiranu odrednicu “musliman“ iz sekvenci o nacionalnom izjašnjavanju Bošnjaka. Ovo utoliko prije što religijske odrednice “pravoslavac“ i “katolik“,  nisu nigdje i nikako stavljene u kontekst nacionalne pripadnosti ni Srba,  ni Hrvata, ni bilo kog drugog naroda obuhvaćenog ovim popisom.

·        Da se iz popisnih listi potpuno isključe odrednice “Bosanac“, “Hercegovac“, “Bosanac i Hercegovac“, kao i odrednica “Musliman“. Semantički striktno religijski kvalifikativ,  odrednica “Musliman“, (“musliman“) nikada i nigdje nije drugačije tumačena, niti je bilo kada označavala nacionalnu pripadnost nekog naroda. Pokušaj da se ova neprihvatljiva konotacija očuva ili ponovo uvede u predstojeći popis na mala vrata, kompromituje direktora Zdenka Milinovića jer  ukazuvje na namjere Agencije da djeluje po diktatu odavno poraženih velikosrpskih i inih hegemonističkih ultra-nacionalističkih krugova.

·        Da Agencija i njen direktor Zdenko Milinović dosljedno i striktno poštuju Ustav Republike BiH, čl.7. stav 8. koji eksplicite zahtijeva da se odrednica “Musliman“ svugdje i bez izuzetka ima zamijeniti odrednicom “Bošnjak“, kao jedinim autentičnimistorijskim nacionalnim imenomovog autohtonog naroda koji već milenijumima živi na tlu Bosne i Hercegovine.

·        U pripremi upitnika o nacionalnoj pripadnosti i svih ostalih materijala vezanih za popis Agencija je dužna, osim zakonskih propisa, da poštuje i naučne standarde demografske metodologije, tako što će u ovom smislu isključiti sve regionalne odrednice iz konteksta nacionalne, odnosno, etničke pripadnosti građana Bošnjaka.

 

Napomena svim  građanima BiH u vezi popisa stanovništva

          Znate liu čemu je razlika između odrednica “Bosanac” , “Hercegovac”, “Bosanac i Hercegovac”, s jedne strane, i odrednice “Bošnjak” s druge strane? “Bosanac” – to vam je adresa. Ko god živi u Bosni on je “Bosanac”. “Bosanac” postaje svako ko se doseli u Bosnu. Kada se “Bosanac” odseli iz Bosne, dakle kada promijeni adresu, prestaje biti “Bosanac”. Bosna je zajednička zgrada. Hercegovina, Krajina, Semberija, Posavina, pa i RS, itd. to su brojevi vašeg stana. Ko kaže da je “Hercegovac”, taj je rekao broj svog stana u zajedničkoj zgradi. Isto tako i onaj koji kaže da je “Krajišnik”, “Posavac”…i td. Na adresi “Bosna” žive i Bošnjaci, i Srbi, i Hrvati i pretstavnici svih ostalih 16 nacionalnosti. Ali vaša adresa nije isto što i vaša nacionalna, odnosno etnička pripadnost! “Bošnjak”, “Srbin”, “Hrvat”, “Slovak”, “Jevrej”, “Rom”, “Rus”, “Ukrajinac” itd.je čovjek sa identitetom, ono što čovjek jeste. To što jeste, to ostajete gdje god da živite, gdje god se doselili i koliko god puta se odselili.Zato, kada vas u popisu pitaju za adresu, recite im adresu. A kada pitaju za vašu etničku (nacionalnu) pripadnost, recite im ko ste, a ne gdje živite! I nikako ne dozvolite da popisivači miješaju vaša religijska uvjerenja, ni sa adresom na kojoj momentalno živite, ni sa vašom etničkom (nacionalnom) pripadnošću.

 

Napomena Bošnjacima u vezi popisa stanovništva, gdje god da žive

 

Ako je neko Bošnjak, onda je on Bošnjak. I poslije hiljadu godina, potomci Bošnjaka su Bošnjaci! A=A. B=B. I nikave druge odredbe ne tražite da vam uz to dodaju, i ne prihvatajte ako vam ih ponude. Upamtite dobro:  “Bošnjak” ostaje Bošnjak gdje god živio i koliko god puta mijenjao adresu. Razlika između “Bosanca” i “Bošnjaka” je kao razlika između age i bega. Aga se postaje, beg se rađa. “Bosanac” se postaje.“Bošnjak” se rađa. “Bosanac” se postaje iprestajese biti. “Bošnjak” se rađa i ostajese zauvijek Bošnjak.

 

 

Ferid Muhić

Predsjednik BANU

 

              Sarajevo, 30. april 2013. god.

         

 

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes