SAOPĆENJE PREDSJEDNIKA FBI KURTĆEHAJIĆA POVODOM DODIKOVIH MEDIJSKIH ISTUPA

0
668

12359945_10205379718319064_340498173562354031_nPovodom gostovanja predsjednika RS-a Milorada Dodika u emisiji “Upitnik” na RTS-u, u kojem je upotrebio termine “državna zajednica” umjesto država Bosna i Hercegovina”, “zajedničke institucije” umjesto insitucije BiH, te izjavio da je BiH nemoguća država i da će se raspasti, a na upit medija za komentar oglasio se predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca prof. dr. Suad Kurtćehajić:

Milorad Dodik napada ministra vanjskih poslova Igora Crnadka jer je upotrijebio riječ Vlada umjesto Savjet ministara dok u isto vrijeme kako on tako i čitav njegov politički establišment mjesecima pa i godinama za državu BiH koriste nepostojeće termine “državna zajednica” i “zajedničke institucije”.

Prof. dr. Kurtćehajić također naglašava:

U Ustavu Bosne i Hercegovine stoji država Bosna i Hercegovina i institucije Bosne i Hercegovine. Umjesto ustavnog bosanskog jezika Dodik i protagonisti njegove politike koriste termin nepostojećeg  bošnjačkog jezika. On namjerno krši ustavne odredbe i koristi nepostojeće pojmove kako bi državu BiH i njene organe učinio marginalnim i predstavio kao model ovisan o entitetima. Želi stvoriti dojam da su entiteti u Dejtonu stvorili BiH a ne obratno, da su tek u Dejtonu stvoreni entiteti. Ovo je antiustavna terminologija na koju bi morala uslijediti oštra reakcija kako Visokog predstavnika tako i drugih predstavnika evropske diplomacije ali i bosanskohercegovačkih političara pa i pravosudnih organa.

Informativna služba

5.00 avg. rating (96% score) - 2 votes