Saopćenje za javnost Odbora za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK-a), povodom brutalnog napada policije RS-a na “Majke i žene” Srebrenice i drugih gradova Podrinja prilikom njihove posjete mjestima gdje su njihovi najmiliji ubijeni

0
703

 

institut-za-istrazivanje-genocida-2Izvršno vijeće „Svjetskog bošnjačkog kongresa“

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid

Saopćenje za javnost Odbora za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK-a)

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK-a najoštrije osudjuje brutalni napad policije RS-a na “Majke i žene” Srebrenice i drugih gradova Podrinja prilikom njihove posjete mjestima gdje su njihovi najmiliji ubijeni. Naime, tokom posjete mjestu Kravice i ostalim stratištima u okruženju, gdje su srpske vojne i policijske snage u julu 1995. godine, nakon pada Srebrenice, ubile više od 8.000 Bošnjaka, dječaka i muškaraca, potomke ubijenih i predstavnike udruženja koje okupljaju preživjele i potomke žrtava genocida dočekali su pripadnici specijalne jedinice policije, i uz upotrebu sile pokušali da ih spriječe da odaju počast svojim najmilijim. Tokom nasilnog sprečavanja mirnog okupljanja i polaganja cvijeća, učenja Fatihe, policija manjeg BiH entita, je povrijedila 8 žena medju kojima i Muniru Subašić, predsjednicu Udruženja “Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa” i članicu Odbora za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK-a.

Nema sumnje da je ovo smišljena provokacija koja ima za cilj da preživjele žrtve genocida, potomke žrtava, kao i sve one koji nisu spremni na zaborav onoga što se desilo tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, natjeraju da pristanu na legalizaciju onoga što je proizvod genocidne politike od 1992 do 1995. godine. Nakon višegodišnje iscrpljujuće borbe Fate Orlović za izmeštanje crkve iz njenog dvorišta u Konjević Polju, kada su se dešavale slične stvari, uključujući i njeno povrijeđivanje od strane policije i mještana, te nakon početka izgradnje crkve na lokalitetu Budak u Srebrenici, u blizini Memorijalnog centra Potočari ovaj, posljednji u nizu nasrtaja na dostojanstvo i fizički integritet Bošnjaka i Bošnjakinja, svjedoči u prilog tezi da, nažalost, još postoje oni koji rade na onemogućavanju bošnjačkog naroda da se, i nakon strašnog genocida, te nakon Dejtonskog mira, osjeća sigurnim u jednom dijelu svoje domovine.

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK-a, izražava svoje divljenje herojskoj borbi “Majki i žena Srebrenice” protiv svih onih koji su protagonisti genocida, kako bi potpuna istina o onome što se desilo na cjeloj teritoriji BiH konačno ugledala svjetlo dana za dobro svih ljudi, ne samo Bošnjaka. Njihova dostojanstvena borba treba poslužiti za nauk svim Bošnjacima, posebno onim koji su društveno aktivni, bošnjačkim političarima, intelektualcima kako i na koji način se bori za dostojanstvo i pravo na istinu o svojoj sudbini i prošlosti, ma koliko ona bolna bila.

Bošnjaci imaju pravo na dostojanstven život i pravo na istinu o sebi, uključujući i svoje stradanje. 18 je godina od okončanja agresije na BiH, a nije se desio niti jedan događaj motivisan osvetom za ono što su preživjeli tokom posljednjeg rata, uključujući etničko čišćenje, silovanje, rušenje njihovih svetinja, i genocid. Prosto je za čuđenje odakle snaga,”moralni kredibilitet”, onim koji su najodgovorniji za njihovu patnju, da ne razumiju ovo kao iznova ispruženu ruku za suživot i izgradnju zajedničkog doma, dovoljno sigurnog i prostranog,  za sve koji u njemu žive, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost.

 S obzirom na najavu pojedinih učesnica skupa da će tužiti policiju manjeg BiH entiteta za nasilničko postupanje i povređivanje, Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK-a stavlja se na raspolaganju, i učinit će sve što je u njegovoj moći da im pruži svu neophodnu podršku.

 Predsjednik Odbora

Prof.dr. Admir Muratović

 Infromativna služba SBK

 

 

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote