SBK NAJOŠTRIJE OSUĐUJE ODLUKU VLADE REPUBLIKE SRPSKE

0
611

DownloadSarajevo, 22. april 2014. god.

Povodom Odluke Vlade Republike Srpske o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka priloškom prijave prebivališta na teritoriji RS-a, Svjetski bošnjački kongres izdaje

 SAOPĆENJE

Svjetski  bošnjački kongres najoštrije osuđuje aktuelnu Odluku Vlade Republike Srpske koja se tiče prijave i odjave prebivališta građana na teritoriji RS-a.

Ovo je još jedan napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine u  kojem manji bh. enitet prisvaja nadležnosti države Bosne i Hercegovine, u uvjetima gdje je isti entitet izgrađen na genocidu i protjerivanju nesrpskog stanovništva.

U Aneksu 7 , Sporazumom o izbjeglicama i prognanicima koji uređuje prava istih, u članu 1 decidno normira: „Sve izbjeglice i progranici imaju pravo slobodno se vratiti u svoje domove. Imaju pravo na povrat imovine koje su lišeni tijekom neprijateljstava od 1991. godine i na naknadu imovine koja se ne može vratiti. Što raniji povratak izbjeglica i prognanika važan je cilj rješavanja sukoba u Bosni i Hercegovini. Strane potvrđuju da će prihvatiti povratak osoba koje su napustile njihov teritorij uključujući i one koje su dobile privremenu zaštitu trećih zemalja.“

Istim Sporazumom definira se uklanjanje svih administrativnih propisa koji mogu dovesti do diskriminacije i ugrožavanja prava prognanika.

Odluka Vlade RS-a je nastavak psihološkog genocida nad Bošnjacima koji nemaju osnovna ljudska prava a to je pravo na život, imovinu i prebivalište.

Svjetski bošnjački kongres poziva političke predstavnike, izričito visokog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka da zaustave anarhiju Vlade RS stavljajući Odluku van snage.

Služba za odnose sa javnošću

Svjetski bošnjački kongres

5.00 avg. rating (96% score) - 2 votes