SBK POZIVA NADLEŽNE ORGANE DA ZAŠTITE BOŠNJAKE I NJIHOVE SVETINJE

0
600

                                                                               Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid Svjetskog bošnjačkog kongresa najoštrije osuđuje vandalski čin kamenovanja Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci i vandalsko divljanje ekstremista na području Dobrinje u kojem se veličala ideologija genocida, silovanja, rušenja vjerskih objekata nesrpskog stanovništva.carsijska-dzamija-razbijen-prozor-1-616x462

Navedeni napad predstavlja napad na Bošnjake i Islamsku zajednicu u Banjoj Luci ali i čitavu državu Bosnu i Hercegovinu. Kamenovanjem Ferhadije džamije Bošnjacima se šalje poruka koju su poslali oni koji su Bošnjake protjerali iz Banja Luke, jedan dio bošnjačkog stanovništva pobili, a ostatak prisilno zatvorili u logore.

Podsjećamo da je džamija Ferhadija u Banjoj Luci srušena 1993. godine, a da je postavljanje kamena temeljca 2001. godine za ponovnu obnovu ostao upamćen i po napadu na Bošnjake koji su došli na polaganje kamena temeljca, gdje je Bošnjak Murat Badić smrtno stradao od zadobivenih povreda.

Napad na Bošnjake i pokušaj zaustavljanja izgradnje Ferhadije džamije nije uspio, i ona će uskoro biti u potpunosti izgrađena, ali nadležne institucije nisu stale u zaštitu Bošnjaka, jer dopuštaju da se svake godine Bošnjaci napadaju kao i njihove vjerske institucije. Posljednji napad je samo nastavak politike koja je kriva za etničko čiščenje i rušenje vjerskih institucija Bošnjaka.

Vandalsko divljanje na području Dobrinje u kojem su se izgovarale parole „NOŽ ŽICA SREBRENICA“, je nastavak veličanja genocida i izazivanje nevinih žrtava koje zaslužuju dostojanstveno sjećanje na svoje najmilije.

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid poziva sve nadležne organe da zaštite Bošnjake i njihove svetinje od kontinuiranih napada.

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid

Svjetskog bošnjačkog kongresa

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote