SBK PREPOZNAJE I PODRŽAVA KVALITET SVAKOG POJEDINCA

0
1087

1957620_10203247120962698_1706160208_nNakon šestomjesečnog boravka u domovini Bosni i Hercegovini i stažiranja u Svjetskom bošnjačkom kongresu, studentica Majda Rustemagić iz Holandije, uputila je pismo zahvalnosti čelnim ljudim Kongresa na gostoprimstvu i podršci tokom stažiranja.

Pismo prenosimo u cjelosti:

Esselamu alejkum,

Poštovani i uvaženi predsjedniče Svjetskog bošnjačkog kongresa dr. Mustafa Cerić i predsjedniče Skupštine Svjetskog bošnjačkog kongresa Muftija Muamer ef. Zukorlić,

Zahvaljujem se Uzvišenom Allahu dž.š. što mi je omogućio da završim svoj staž u Svjetskom bošnjačkom kongresu. Također zahvaljujem  svima onima koji su mi u ovom periodu ukazali povjerenje i pružili podršku.

U okviru mog studija “Informacije i Medije” planiran je staž u trajanju od šest mjeseci. Razmišljala sam gdje bi bilo interesantno da obavim staž u pogledu stjecanja novih iskustava i tako sam došla na ideju da bi bilo najbolje u mojoj zemlji Bosni. Moju paznju je privukla organizacija Svjetski bošnjački kongres koja zastupa interese bošnjačkog naroda.

Za vrijeme boravka u Holandiji imala sam priliku upoznati mnoge narode i ljude različitih nacionalnosti te njihovu kulturu i običaje. Kroz ta poznastva stekla sam puno saznanja i veliko iskustvo. Grad Amsterdam, u kojem živim i studiram, broji 178 različitih nacionalnosti. Za mene je to veliko bogatstvo i ljepota a kroz to se posebno iskazuje i uviđa Allahova dž.š. moć i Njegova ljepota stvaranja različitosti.

Bošnjaci kao i svaki drugi narod koji živi izvan svoje domovine ima potrebu da kroz organizacije ili institucije bude povezan sa svojom matičnom državom i svojim narodom. Bosna i Hercegovina kao država u zadnjih 20. godina nije ponudila konkretan program povezivanja Dijaspore sa Bosnom i Hercegovinom. Na sreću postoji Islamska zajednica Bošnjaka u Holandiji koja okuplja Bošnjake muslimane u džematima. Na osnovu ovoga očigledno je da je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini pokazala interesovanje za svoj narod i vjernike što je od velikog značaja. Islamska zajednica je pružila u svom domenu ono što je i njen cilj. S druge strane Bošnjaci imaju potrebu da im država ponudi takve institucije i organe vlasti kroz koje će oni biti povezani i djelovati. Ono što je vlast u Bosni i Hercegovini uspjela jeste da napravi razliku između Bošnjaka u Bosni i Hercegovini i Bošnjaka u Dijaspori. Po svim navedenim činjenicama neophodno je da Svjetski bošnjački kongres kao institucija kroz svoj program koji je jasno definirala kroz Osnivačku deklaraciju realizira svoje postavljene ciljeve ako Bog da.

20140117_135818

Kroz staž ostvarila mi se želja da više upoznam svoj narod i organizaciju koja se zalaže za prava i interese Bošnjaka. Od samog početka mog rada u Svjetkom bošnjačkom kongresu prihvaćena sam jako dobro i srdačno. Ljudi sa kojim sam sarađivala ukazali su mi povjerenje a time i mogućnost samostalnog djelovanja.  Također jedna veoma važna činjenica jeste da Svjetski bošnjački kongres ima savremen način pristupa radu i ljudima. Ovim želim reći da organizacija prepoznaje i podržava kvalitet svakog pojedinca i omogućava mu da iskaže svoj kvalitet kroz pojednačni i zajednički rad. Želim istaći i da svaki Bošnjak ima slobodu da svoju konkretnu i dobronamjernu ideju realizira kroz određeni projekat. Evidentno je da svaki Bošnjak može aktivno učestvovati i djelovati u cilju afirmacije bošnjačke kulture i tradicije. Izuzetno mi je drago što Svjetski bošnjački kongres vrednuje znanje a time će organizacija uvijek ići ka napretku i stvarati jednu zdravu atmosferu.

Veoma je važno da imamo ljude od znanja, iskustva i pravednosti koji vode ovu organizaciju, a s punim pravom mogu reći da se upravo sada na čelu ove organizacije nalaze takvi ljudi, koji su i postavili čvrste temelje ove značajne bošnjačke organizacije.

Moje direktne saradnice sa kojim sam svakodnevno radila, Almedina Zukorlić i Mevlida Rovčanin, također su me od samog početka nesebično prihvatile. Razmjenjivale smo uzajamno iskustva i znanje tako da smo na profesionalan način završavali zadatke koji su u tom momentu bili aktuelni. Pored toga uspostavili smo i prijateljske kontakte koje ćemo u budućnosti održavati i njegovati ako Bog da.

Svjetski bošnjački kongres će me uvijek asocirati na znanje, slobodu mišljenja-govora i nacionalnog opredjeljenja,  kvalitet, pravdu, ujedinjenje Bošnjaka širom svijeta i zastupanje prava i interesa bošnjačkog naroda. Iz tog razloga bit ću uvijek, ako Bog da, motivirana da dam svoj doprinos u radu Svjetskog bošnjačkog kongresa. Bez obzira na sve poteškoće na koje nailazi Svjetski bošnjački kongres i obaveze u okviru ove organizacije iskreno se nadam da će istrajati u svome radu, a posebno želim da istraje u ostvarivanju čvrste veze između Bosne i Hercegovine (matice svih Bošnjaka) i Dijaspore.

Mahsus selam i svako dobro.

Majda Rustemagić

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes