Senat SBK: Ustavne promjene uz princip jedan čovjek – jedan glas

0
788

logoKonstituirajuća sjednica Senata Svjetskog bošnjačkog kongresa održana je u Sarajevu na kojoj je usvojena Odluka o konstituiranju i Poslovnik o radu Senata Svjetskog bošnjačkog kongresa U cijelosti prenosimo saopćenje za javnost s konstituirajuće sjednice Senata.

 

Na konstituirajućoj sjednici Senata Svjetskog bošnjačkog kongresa, održanoj 9. januara 2013. godine u Sarajevu, kojom je predsjedavao predsjednik Kongresa dr. Mustafa Cerić, jednoglasno je odlučeno da se zatraži intenziviranje aktivnosti vezanih za ustavne promjene u čemu će Svjetski bošnjački kongres dati puni doprinos. Svjetski bošnjački kongres će se otvoreno i odlučno zalagati za jednakopravnost svih građana i naroda uvijek i na svakom mjestu, sa zahtjevom da se na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine uvaži univerzalno demokratsko pravo JEDAN ČOVJEK – JEDAN GLAS, kako bi se ukinulo stanje prema kojem manjina vlada većinom pod lažnim izgovorom straha od majorizacije većine nad manjinom. Svjetski bošnjački kongres će se zalagati za vladavinu prava i pravednih zakona. Senat je formirao tročlanu radnu grupu koja će utvrditi principe ustavnih promjena.

U skladu s odlukom Skupštine Kongresa, Senat je kooptirao još tri člana Senata: dr. Sadrija Eminović, Italija, mr. Sabahudin ef. Ćeman, Sjeverna Amerika, i Jasmin ef. Bekrić, Australija, čime je završeno konstituiranje Senata. Za sekretara Senata je imenovan Ekrem Tucaković.

Senat je predložio Skupštini Svjetskog bošnjačkog kongresa da se za počasnog predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa izabere akademik Muhamed Filipović.

Također Senat Svjetskog bošnjačkog kongresa je razmatrao aktivnosti oko popunjavanja ostalih tijela Kongresa, te je vođena rasprava o narednim projektima uz konstataciju da je osnivanjem Kongresa započet dugoročan rad i proces u cilju svestrane afirmacije bošnjačkog nacionalnog identieta.

 

Informativna služba Kongresa

 

 

 sbk-senat.9.1.2013.d

 

 

sbk-senat.9.1.2013.b

 

sbk-senat.9.1.2013.a

 

sbk-senat.9.1.2013.c

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes