ŠIZOFRENIK U LIKU I DJELU IVANA ŽILIĆA

0
501

images“Lopov počinje time što predstavlja da laž liči na istinu, a završava time što istina liči na laž.”

Piše: Elmedina Muftić

Krajem prošle i početknom ove godine mediji u Bosni i Hercegovini su bili puni imena Ivan Žilić, “drugi najbogatiji Evropljanin”, pisalo se svašta i vjerovalo u čuda, misleći da se čuda događaju ako se u njih vjeruje, basnoslovne cifre na bankovnim računima su zagolicale maštu mnogih pohlepnih i lakovjernih osoba , kojima euri pred očima staviše branu za um i tako povjerovaše šizofreniku kakav se odvano neće roditi. Odlazile TV ekipe, snimali njegove nebuloze i fikcije,  pojedinci su trošili novac s budžeta i onako siromašnih  građana idući mu na rukoljub i time i sami sebe svrstali u red šizofrenika, da bi im Žilić na kraju umjesto obećanih eura poklonio parodiju i oblatio sve i svakoga ko se spomenuo njegovog imena.

Tako su ga mnogi predstavljali herojem, spasiocem države i velikim patriotom a sve to bez pokrića. Ali kako “ne pada snijeg da prekrije brijeg, nego da zvijer ostavi trag”, tako i Žiliću bi ne moguće glumiti tako zahtjevnu ulogu pa od “glavnog lika” koji je trebao igrati do kraja, poginu u najavi kao obični statista u trećerazrednom filmu rađenom po vlastitom šizofrenom scenariju. To što je izmišljao milijarde, “kupovao banke”, nudio izgradnju autoputeva, otkup državnog duga, pa i moglo bi mu se pripisati bujnoj mašti, jer svako ima pravo da mašta, pa neko i da premašta, a kad premaštaš onda odeš u lidilo, a kad si lud onda si budala.

Sve dok se njegove nebuloze tiču samo njega, ne uzimam mu pravo na njih, ali kad počne da dira u svetinje i da se bavi ratom i historijom, e na to mu ne dam pravo.

Ono što želim reći je slijedeće, na  FB profilu Ivan Žilić (namjerno ne stavljam gospodin, jer ga time ne smatram, jer gospoda ne laže, za gospodu treba imati manire, a on laže, a manire nije imao gdje ni od koga da nauči) je podijelio status nekog šizofrenika goreg od njega, što je potvrda da se slični pronalaze, Brune Jelića koji iznosi takve neistine o ratnim dešavanjima na području Općine Vareš u proteklom ratu, gdje se istina izvrće, po Bruninom pisanju se vidi da je on konfuzan lik i da ne zna je li došao ili pošao. Miješa kruške i jabuke. Navodi nerelevantne podatke o broju žrtava,  i tako se igra s historijom i osjećanjima žrtava , jer ne znam kakv mu je interes da želi da je udesetostručen broj žrtava njegovih sunarodnika, svako bi normalan želio da je žrtava što manje, a ne da priželjkuje veći broj. Ali to je njegov problem. I kako svako normalan reaguje na laž, time što odmah plasira istinu kao jedini mogući argument, tako su se savjesni, iskreni  građani Vareša stavili u odbranu časti A R BiH i njene svijetle borbe za opstanak domovine, Bruno i njegov brat po ludosti Žilić su počeli su uvredama, i na to bi čovjek prešutio ili pak ignorisao da se Žilić nije spomenuo “Cvijeta  Srebrenice” simbola stradanja, genocida i užasa,  zasmetalo Ivanu što  Branko na fb profilu umjesto svoje slike ima Cvijet Srebrenice i poručuje da se ne zaboravi Srebrenica, pa ga naziva lažnjakom i 120% muslimanom, jer  valjda po njegovom bolesnom umu Srebrenica i genocid koji se dogodio prije devetnaest godina i čiju godišnjicu obilježavamo sutra je samo tuga Bošnjačka, valjda za njega Bošnjaci nisu dio čovječanstva, može bit nismo ljudi, pa nas ne treba žaliti ili i sam spada u red onih koji misle da smo mi narod za odstrijel . Branko nije 120% musliman, nije on bačena kost među katolicima, Branko je samo 120% čovjek,  a vi Bruno i Ivane ste 180% budale. Za neke koje je Bruno spomenuo u svom tekstu i ne žalim, radi se o Bošnjacima jer su takvi sami sebe doveli u poziciju da budu ponižavani, jer nisu imali sluha da sačuvaju čast i dostojanstvo naroda kojem pripadaju, a kad od sebe načiniš prašku nije ni čudo što te gaze.

https://www.facebook.com/ivan.zilic.524?fref=ts

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote