SJEĆANJE NA 102 PRIJEDORSKA PUPOLJKA: DANAS BI BILI DOKTORI, SPORTISTI…

0
733

bijele-trake-prijdor-obiljezavanje-sarajevo-ucenici-31-05-2016-18
Čitanjem imena 102 ubijene prijedorske djece ispred sarajevske Katedrale obilježen je 31. maj – Dan bijelih traka.

Učenici sarajevske Osnovne škole “Fatima Gunić” učestvovali su u performansu ispred Katedrale, gdje su poredane klupe s imenima ubijenih prijedorskih djevojčica i dječaka.

Nakon svakog pročitanog imena, po jedno dijete je ustajalo iz klupe nakon čega je učionica ostala prazna. Na ovaj način su željeli pokazati da ubijena prijedorska djeca nisu samo broj nego živa bića kojih više nema, prenosi Anadolija.

Danas se navršavaju 24 godine otkako su srpske vlasti u Prijedoru naredile Bošnjacima i Hrvatima u tom gradu da svoje domove obilježe bijelim zastavama ili čaršafima, te da u javnosti na rukavima nose bijele trake. Cilj je bio da se zna ko je ko i ko gdje živi. Nakon toga, došlo je do odvođenja, hapšenja, masovnih ubistava, pljačkanja imovine nebošnjaka u Prijedoru.

I građani Sarajeva solidarišu se sa prijedorskim žrtvama. U Ulici Ferhadija veliki je broj onih koji na ruci nose bijelu traku. Na ovaj način poručuju da se zločin u Prijedoru ne smije više nikada i nikome ponoviti. Bijeli čaršaf je istaknut i na prozoru zgrade u kojoj se nalaze prostorije Saveza logoraša u BiH.

Sarajka Jasmina Šehić također je imala bijelu traku oko ruke kao i njena kćerka.

“Naša djeca znaju šta je i kako bilo. Treba se znati historija, šta je bilo i neke stvari ne treba zaboraviti”, poručila je Šehić.

Azra Nuhefendić je bijelu traku stavila na ruku u znak protesta, ali i solidarnosti.

“Protest zato što nikada do sada nije zvanično priznat genocid u Prijedoru. Naime, protest protiv toga što se negira zločin i genocid u Prijedoru, a solidarnost sa onima koji su to preživjeli, sa porodicama onih koji nisu više sa nama”, istakla je Nuhefendić.

bijele-trake-prijdor-obiljezavanje-sarajevo-ucenici-31-05-2016-22 bijele-trake-prijdor-obiljezavanje-sarajevo-ucenici-31-05-2016-17 bijele-trake-prijdor-obiljezavanje-sarajevo-ucenici-31-05-2016-13

(Oslobođenje)

1.00 avg. rating (54% score) - 1 vote