SJEĆANJE NA LIK I DJELO ALIJE IZETBEGOVIĆA PRVOG PREDSJEDNIKA BOSNE I HERCEGOVINE

0
706

akad (2)U subotu 17. oktobra 2015. godine u Antverpenu održana je svečana akademija povodom 12 godina od preseljenja na ahiret prvog predsjednika Bosne i Hercegovine rahmetli Alije Izetbegovića. Svečanoj akademiji prisustvovali su gosp. Šemsudin Mehmedović,  predstavnici ambasade Bosne i Hercegovine u Belgiji, gosp. Šefadil. Ličina predsjednik organizacije SABA, g. Enes Nuhović predsjednik ZSD te mnogobrojni gosti iz Genta, Antverpena, Pariza i Amsterdama.

Priredila: Majda Rustemagić

Uvaženi gost Bošnjačke kulturne zajednice u Belgiji Mehmedović govorio je na temu ′Lik i djelo Alije Izetbegović′. Zanimljivom prezentacijom Mehmedović je prikazao životni put rahmetli Alije Izetbegovića i zajedno sa prisutnima prisjetio se čovjeka koji je mnogo učinio za Bosnu i Hercegovinu, sve njene građane , a posebno za bošnjački narod, čovjeka koji je savjesno obavljao državničke dužnosti i bio prvi predsjednik Bosne i Hercegovine.  Mehmedović već duži niz godina radi na značajnim funkcijama i svojim radom daje veliki doprinos za napredak i razvoj bošnjačkog naroda, kao i za opstanak cjelovite Bosne i Hercegovine.

Predstavnici Bošnjačke kulturne zajednice istakli su važnost obilježavanja značajnih datuma i događaja koja su vezana za historiju Bošnjaka, a posebno od početka agresije na Bosnu i Hercegovinu. Bošnjaci u dijaspori nastoje da se prisjete i obilježe sve značajne događaje. Također se ustrajno zalažu za očuvanje svoje kulture, jezika, vjere i  identiteta. Rahmetli Alije Izetbegovića  nikada nije zaboravio svoj narod u Bosni i Hercegovini i Sandžaku, a u vezi s tim ni Alija Izetbegović neće biti zaboravljen od Bošnjaka koji žive u Bosni i Hercegovini, Sandžaku, Kosovu, Makedoniji i Dijaspori.

Predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice u Belgiji Nedžad Ćeman u svom izlaganju je između ostalog  naglasio:

” Večeras nam je želja da se prisjetimo života i djela jednog od velikana bošnjačke historije.

Večeras nam je čast govoriti o velikom imenu zbog kojeg često puta pocrvenimo kada nas neki stranac na njega podsjeti, ubijeđen da i mi nosimo ime rahmetli Alije Izetbegovića u srcu kao što to mnogi od njih to čine. Nažalost, naša realnost je drugačija i upravo želja naše male ali vrijedne ekipe Bošnjačke kulturne zajednice je u tome da istina izađe na vidjelo i da Bošnjaci kako u domovini tako i ovdje u dijaspori a i širom svijeta sa ponosom se prisjete onih koji su žrtvovali sebe za našu ljepšu budućnost.”

Druženje je završeno u kasnim satima nakon večere koju su organizatori skupa priredili.

akad (6) akad (5) akad (4) akad (3) akad (1)

(BKZ Belgium)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes