SRĐAN DIZDAREVIĆ

0
795

1465325_10201833040365972_1244672104_n-300x220Svjedoci smo ovih dana brutalnog napada Srđana Dizdarevića, predsjednika Helsinškog komiteta za ljudska  prava koji je u svom uobičajenom medijskom nastupu brutalno napao dr. Mustafu efendiju Cerića, mr. Fatmira Alispahića, kao i Svjetski Bošnjački kongres budući da je dr. Mustafa efendija Cerić predsjednik Svjetskog Bošnjačkog kongresa, optužujući ih za rasizam i fašizam zbog odgovora dr. Cerića i mr. Alispahića na stavove koje je iznijela novinarka Dana Amila Kahrović-Posavljak.

Piše: Armin Čusto dipl. iur.

Naravno ovdje nije bitna gore pomenuta gospođa,  bitan je Srđan Dizdarević i institucija iza koje se krije u isticanju svojih stavova. Helsinški komitet za ljudska prava nije nevladina i neprofitna organizacija, već institucija za napad na svakog uglednog Bošnjaka koji slobodno iznese svoj stav. Poštovani gospodine Dizdareviću prije nego što napadate ugledne Bošnjake morate znati za činjenicu da je prošlo vrijeme vašeg zuluma, kada su Bošnjaci bili u manjini, kada Bošnjaci se nisu smjeli  nazivati Bošnjacima, kad Bošnajci nisu mogli da govore i pišu svojim jezikom, bosanskim jezikom. Posljedica takve politike je bilo intelektualno i fizičko uništenje Bošnjaka, jer Bošnjaci nisu imali pravo na svoj identitet.

Hvala Uzvišenome Bogu, Bošnjaci su se uspjeli  izboriti, ta borba je dobijena u posljednjem ratu kada je preko 200 hiljada Bošnjaka poginulo, kada je nad Bošnjacima izvršen brutalan genocid, a preko milion Bošnjaka je protjerano iz svojih domova. Bošnjaci su preživjeli preko deset valova genocida, a posljedni genocid koji je izvršen u Srebrenici je dobio svoju pravnu kvalifikaciju da je u Srebrenici izvršen genocid od vojske Republike Srpske (Presuda Stalnog suda u Haagu). Ostali genocidi nisu dobili svoju pravnu kvalifikaciju upravo zbog politike i sistema koji zastupa gospodin Dizdarević (vrijeme Titove Jugoslavije). Bošnjaci pored što se nisu smjeli nazivati Bošnjacima nisu  mogli javno reći da je izvršen genocid u Foči, Kalinoviku, Gacku, Novom Pazaru, Sjenici, Višegradu, Nikšiću i ostalim mjestima za vrijeme Drugog svjetskog rata. Ta ubistva i genocidi nigdje nisu spomenuti niti u jednom udžbeniku, nije obrađen genocid u selu Šahovići u Sandžaku kad je 700 Bošnjaka pobijeno. Nijedan od tih genocida i direktnih izvršilaca nije sankcioniran od tadašnje nam zajedničke države.  Upravo zbog toga Bošnjaci neće više nikada šutjeti, nema te sile koja će nas zaustaviti da govorimo o svom narodu, o našim vrijednostima, o teškoj sudbini koja je zadesila naše predake nad kojima je izvršen genocid.

Gospodine Dizdareviću, prije nego što napadate ugledne Bošnjake, malo se okrenite oko sebe i vidite šta se dešava narodu kojeg Vi napadate. Bošnjacima iako su preživjeli genocid ne daju da izučavaju bosanski  jezik u Konjević Polju, Bošnjaci u Višegradu su ponovo žrtva četničke politike, jer ne daju  Bošnjacima da obnove kuću u kojoj je spaljeno preko 70 Bošnjaka koja treba biti muzej koji će predstavljati potvrdu da je Republika Srpska genocidna tvorevina. Srđane Dizadreviću ponovo nam se okuplja četnički ravnogorski pokret koji ponovo poziva na ubijanja Bošnjaka i silovanje Bošnjakinja, zar to ne predstavlja povredu ljudskih prava, zar Bošnjaci nemaju pravo na život, zašto tada niste reagirali kao predsjednik Helsinškog komiteta za ljudska prava.

Poštovani gospodine Dizdareviću, Uzvišenim ti se Bogom kunemo neće više Bošnjaci šutjeti, neće se više Bošnjaci prilagođavati, mi smo narod koji je sačuvao ovu državu, ne bi bilo Bosne i Hercegovine da nije bilo Bošnjaka i bošnjačkog otpora i svih građana kojima je ova država na srcu, jer je agresija bila usmjerena na istrebljenje Bošnjaka.

Prije nego što napadaš ugledne Bošnjake i nazivaš ih fašistima znaj da ćemo reagovati, intelektualno smo jaki, školujemo se upravo zbog takvih kao što si ti,  naše znanje,  naše pero je u službi interesa ove države, naroda kojem pripadamo i vjere koju vijekovima pripovjedamo.

 

5.00 avg. rating (96% score) - 2 votes