SRETAN TI DRŽAVDAN, BOSNO MOJA PONOSNA!

0
1502
Čestitka dana
Autor: Reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić, predsjednik
Dragi moji,
– Čestitam vam Dan državnosti Bosanske države s osjećajem časti i ponosa što sam potomak Kraljevine Bosne.
– Ponosan sam što sam rođen blizu Mila, kod Visokog, gdje je krunisan prvi bosanski kralj Tvrtko I. Kotromanić 1377. godine!
– Ponosan san na grad Bobovac, gdje je stolovao bosanski kralj!
– Ponosan sam na bosanski grad Mrkonjić grad, gdje je 25. novembra 1943. godine održano prvom zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH)!
– Ponosan sam na Prvi Mart 1992. godine kada je održan referendum o nezavisnosti i suverenosti bosanske (kreljevske) države, države koja je uspjela da se odbrani od agresije njenih susjeda, koji su joj uvijek zavidjeli zbog njene dobrote i ljepote. Zbog toga su bosanski starosjedioci poznati u povijesti kao Dobri Bošnjani. Oni su to i danas – Dobri Bošnjani, koji se prepoznaju uvijek i na svakom mjestu, gdje god bili u domovini i u svijetu.
– Naši susjedi ili komšije, koji danas nisu s nama u obilježavanju Dana državnosti Bosanske (hiljadugudišnje kraljevske) države, odriču se Bosne. To je njihova, a ne naša šteta. Taj njihov odnos prema Bosni nama je dodatni motiv da budemo što čvršće zajedno ponosni i sretni na ovaj dan veliki, koji nas uči da se pravedna borba za državu isplati.
– Nikad, a posebno dans, ne smijemo zaboraviti sve šehide i heroje, koji su dali svoje živote za čast i slobodu današnjeg dana. Njima smo vječno dužni i zato im danas odajemo posebnu čast i iskazujemo zahvalnost s dovom Allahu Svevišnjem da ih nagradi, a nama da podari mudrost i hrabrost da čuvamo njihov emaneta državnosti Bosanske države za vijeke vjekova!
Amin!
5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote