SVAKI BOŠNJAK JE ODGOVORAN ZA DRUGOG BOŠNJAKA

0
953

sbk-prva-godisnjica-06-616x410U Sarajevu, 29.12.2013. godine, je održana sjednica organa i tijela Svjetskog bošnjačkog kongresa. Sjednicom je predsjedavao predsjednik SBK reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić. Na sjednici je učestvovalo više od 130 članova organa i tijela Svjetskog bošnjačkog kongresa, na kojoj je prezentirano i prihvaćeno više važnih projekata. U povodu prve godišnjice usvojena je Deklaraciju o zajedničkoj akciji Bošnjaka:

– Zabrinuti zbog sve vidnije nemoći bošnjačkih političkih predstavnika u zakonodavnim i izvršnim državnim institucijama da osiguraju osnovna ljudska prava Bošnjacima, kao što je pravo na slobodu mišljenja, govora i sjećanja te pravo na bosanski jezik i nacionalnu povijest i kulturu;

– Odgovorni da dignu svoj glas protiv svih oblika nepravde u društvu sa željom da svi ljudi i narodi žive u slobodi i uzajamnom pomaganju;

sbk-prva-godisnjica-07-616x410DEKLARACIJU

O ZAJEDNIČKOJ AKCIJI BOŠNJAKA

1.

Nacionalno i političko jedinstvo Bošnjaka je zadatak prvoga reda Svjetskog bošnjačkog kongresa i patriotski emanet bošnjačkih nacionalnih organizacija i svakog Bošnjaka ma gdje bio.

2.

Jedan od temeljnih uvjeta za bošnjačko nacionalno i političko jedinstvo je prožimanje duhovnosti i kulture sa naglaskom na bošnjačko međusobno razumijevanje.

3.

Sve dok država Bosna i Hercegovina ne bude mogla osigurati osnovna ljudska prava Bošnjacima, zaštititi sve Bošnjake od mogućeg genocida te svakom bošnjačkom djetetu osigurati pravo na normalno djetinjstvo i obrazovanje na njegovom maternjem  jeziku i u duhu njegove vlastite kulture, nijedan Bošnjak ne može biti miran.

4.

Učesnici Zajedničke sjednice organa i tijela Kongresa u Sarajevu najoštrije osuđuju negiranje i relativizaciju genocida te pokušaj izjednačavanja žrtve i zločinca.

5.

Učesnici Zajedničke sjednice organa i tijela Kongresa u Sarajevu traže od nadležnih državnih organa da nacionalne organizacije: Svjetski bošnjački kongres (SBK), Bošnjačku akademiju nauka i umjetnosti (BANU) i Bošnjačku nacionalnu fondaciju (BNF) proglase ustanovama od javnog značaja.

6.

Kongres osniva Odbor za unutarbošnjački razgovor i pomirenje. Odbor će predvoditi prof. dr. Enver Halilović koji će predložiti četiri člana Odbora.

7.

Kongres će formirati radnu grupu, koja će imati zadatak da napravi nacionalni program Bošnjaka za odnose sa susjednim narodima (Albancima, Hrvatima, Srbima, Crnogorcima, Romima i drugim).

8.

Pročitani draft Povelje Bošnjaka strateški je koncept odnosa Bošnjaka prema samima sebi i drugima radi sretnije budućnosti.Tekst predložene Povelje bit će dostupan javnosti tokom 2014. godine uz poziv svim Bošnjacima da Povelju pročitaju i svojim idejama obogate tekst kao konačni dokument, koji će biti razmatran na sljedećoj Generalnoj skupštini Svjetskog bošnjačkog kongresa.

9.

Kongres prihvata program „Domovina Bosna“ i poziva Bošnjake da se učlane u društvenu internet mrežu sa ciljem popisa i umrežavanja svih Bošnjaka svijeta.

10.

Kongres prihvata izgradnju Muzeja genocida nad Bošnjacima, kao projekat od strateškog nacionalnog značaja, koji će se u prvoj fazi realizirati u formi Virtuelnog muzeja.

11.

Kongres je prihvatio ideju izgradnje Centra svebošnjačkih nacionalnih institucija u Sarajevu kao jedan od svojih prioriteta. Zbog toga, Kongres poziva sve imućne Bošnjake da se uključe u realizaciju ovog projekta.

12.

Kongres zahtijeva od domaćih i međunarodnih institucija odgovornih za povratak prognanih da izvrše svoje obaveze prema povratnicima u svoje domove kako bi imali miran i siguran život u njihovim domovima i na njihovim imanjima.

13.

Učesnici Zajedničke sjednice organa i tijela Kongresa u Sarajevu iskazuju posebnu zahvalnost Bošnjačkoj dijaspori za brigu i materijalnu pomoć za razvoj bošnjačkih nacionalnih institucija u nadi da će Bošnjačka dijaspora i dalje biti lijep primjer Bošnjacima u svakom pogledu.

 sbk-prva-godisnjica-12-616x410

 

 

5.00 avg. rating (96% score) - 2 votes