SVAKI SVJESNI ČLAN DRUŠTVA POSJEDUJE KORISNI POTENCIJAL ZA DOPRINOS NAŠOJ LJEPŠOJ BUDUĆNOSTI

0
1741

BNF1U utorak 9. januara 2018. godine u prostorijama Bošnjačke nacionalne fondacije u Sarajevu održano je predavanje/tribina: “U KORAK S VREMENOM – Upravljanje projektima i fondovima” na kojoj su izlagači bili Dr. Mersada Nuruddina Agović i Naida Spahić Kajović. 

Kako i sama tema govori na predavanju je bilo riječ o čovjekovoj potrebi da ide u korak s vremenom, da zna prema zahtjevima naprednog društva projekat definirati, pripremiti ga i napisati po pravilima Evropske unije i svih međunarodnih zajednica. Razgovaralo se o timskom radu, podjeli uloga, poslova i zadataka, o vremenu pripreme projekta kao i vremenu njegove realizacije, samom uspjehu i njihovim rezultatima i implementaciji projekta kao i njegove samoodrživosti.

“Nakon jednog ili više pokušaja da realiziramo neki projekat naše iskustvo se značajno obogaćuje, znanje povećava, a samim tim i mogućnosti za nove poduhvate – istakla je Dr. Agović – danas postoje razni priručnici za metode i tehnike realizacije projekata sa raznim temama i na nama je samo da izgradimo dobru volju za djelovanje ove vrste. Konkretno, postoje smjernice za planiranje, pisanje i realizaciju veoma korsinih projekata…” – navodi Agović.

U pisanju projekata, kako je između ostalog istakla, potrebno je u uvodom dijelu lijepo, uredno i konkretno opisati temu i program projekta, navesti njegove ciljeve i prioritete, budžet i ono što je najvažnije, poštovati kriterije i zahtjeve samog tendera, te uredno priložiti svu potrebnu dokumentaciju.

Naida Spahić Kajović je govorila o prihvatljivim troškovima projekta, na koji način se donacije traže od EU i svih drugih međunarodnih organizacija koje doniraju svake godine određena sredstva za razvoj civilnog društva BiH. Opisala je i pisanje projekta korak po korak i naglasila šta je to najvažnije u samom pisanju projektnog prijeloga.

Prisutnima je data mogućnost da iskažu svoja iskustva i potrebe u vezi navedene teme. Zaključeno je da ovakvih djelovanja treba imati što više kako bi svima bila dostupna mogućnost da uskažu svoje potencijale.

Razumijevanjem projekata, njegovom pripremom i realizacijom mogu se uspješno afirmirati ljudska prava u društvu, zastupati ugrožene grupe i kategorije društva, realizirati razne pozitivne reforme, pomoći  uređivanje odnosa između religije i države, podržati proces pravde, pomirenja i dr.

Ovo predavanje je bilo prvo u nizu budućih tribina “U korak s vremenom”.

/bnf/

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes