TOKIĆ I HALILOVIĆ U PONEDJELJAK ĆE PREDATI ZAHTJEV USTAVNOM SUDU BIH DA NAMETNE IZMJENE I DOPUNE ZAKONA O JMBG-U

0
666

jmbg_maticni_broj_BiH1Autor: B.net

Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta i Sefer Halilović, prvi komandant Armije RBiH u ime više hiljda građana podržavaju masovno nezadovoljstvo širom BiH zbog nedonošenja izmjena i dopuna Zakona o jedinstvenom matičnom broju građana. Također, uputili su Ustavnom sudu BiH zahtjev za hitno rješavanje pomenutog problema.

Zbog ne provođenja obavezujuće odluke Suda BiH, od strane parlamentaraca Parlamentarne skupštine BiH o izmjenama Zakona o JMBG-u, drastično su narušena osnovna ljudska prava desetine hiljada građana naše države.

Tokić i Halilović su zatražili od Ustavnog suda da u okviru svojih Ustavnih prava i obaveza donese – nametne izmjene i dopune Zakona o JMBG-u, jer u dosadašnjoj praksi djelovanja ova institucija je više puta koristila svoje ustavno pravo, u slučajevima kada organi i organizacije koje su bile obavezne provesti odluke u predviđenom roku to nisu učinile.

Sejfudin Tokić i Sefer Halilović će ovaj zahjev, u ime građana, zvanično predati Ustavnom sudu BiH u ponedjeljak 10. juna, u 10,00 sati.

Na kraju, pomenuti naglašavaju da je neprovođenje odluke Ustavnog suda BiH i drastično kršenje Ustava predstavlja krivično djelo, te traže od nadležnih institucija da poduzmu aktivnosti na kažnjavanju onih koji su mjesecima opstruirali provođenje odluke Ustavnog suda BiH.

 

(preuzeto: bosnjaci.net, 08. 06. 2013.)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes