Treba li nam Svjetski bošnjački kongres?

0
786

logoPiše: Ezher Beganović
Svjetski bošnjački kongres ( SBK) još nije napunio ni mjesec dana postojanja a već je počeo nizati uspjehe na terenu. Prvi, važan uspjeh Svjetskog bošnjačkog kongresa izražen je kroz privlačenje ogromne medijske pažnje. Za taj prvi značajni uspjeh SBK-a posebno su zaslužni bošnjački besposličari i izdajice uhljebljeni u bošnjačkim političkim, kulturnim i intelektualnim institucijama. Prestrašeni glamuroznom pojavom Svjetskog bošnjačkog kongresa, zabrinuti da će SBK svojim radom otkriti njihov nerad i izdaje, spomenuti besposličari i izdajice našeg naroda ovih dana napadaju SBK iz svih raspoloživih sredstava. Hadžem, Enver, Šaćir, Senadin, Esad i drugi bojovnici beskorisnih bošnjačkih političkih, kulturnih i intelektualnih institucija optužili su Svjetski bošnjački kongres za rušenje Bosne i Hercegovine, za nanošenje nesagledivih posljedica bošnjačkom narodu i slično. Ovakve žestoke reakcije i optužbe još nisu zabilježene ni u jednom slučaju osnivanja neke nevladine organizacije. Svjetski bošnjački kongres je nevladina organizacija. Osim toga,ova organizacija još nije imala nijednu konkretnu aktivnost, kako je onda moguće i na osnovu čega se može tvrditi da je SBK opasan za opstanak Bosne i Hercegovine?
Brojni i beskorisni
Opisana žestoka reakcija na osnivanje SBK-a nameće jedno važno pitanje. Trebaju li nama Bošnjacima nove nacionalne, političke, kutlurne i intelektualne organizacije i jesu li postojeće, davno osnovane organizacije i udruženja dovoljno kvalitetni i korisni u postizanju zaštite interesa Bošnjaka. Ovo pitanje traži odgovor jer su napadači na SBK proteklih dana horski isticali da Bošnjaci imaju dovoljno političkih i nepolitičkih organizacija i institucija da zadovolje sve svoje interese i da je osnivanje nove nacionalne organizacije bilo potpuno nepotrebno i kontraproduktivno. Slažemo se da Bošnjaci imaju dosta organizacija i udruženja svake vrste. Međutim, svi znamo da su postojeće bošnjačke nacionalne, političke, kulturne i intelektualne organizacije i udruženja apsolutno zakazale na polju zaštite i promocije interesa Bošnjaka.
Kada su u pitanju organizacije i udruženja koja su osnovana isključivo radi zaštite nacionalnih interesa Bošnjaka, kao što je Kongres Bošnjaka svijeta, slobodno možemo reći da naš narod od njih nema nikakve koristi. Nije zabilježena nijedna značajnija inicijativa na polju zaštite i promocije bošnjačkih nacionalnih interesa. Zbog toga je u ovoj oblasti svaki pomak itekako poželjan.
Za razliku od bošnjačkih nacionalnih organizacija i udruženja u politici je stanje još gore. Bošnjačka politika je odgovorna za sve štete i slabosti koje je naš narod pretrpio i trpi od završetka agresije na Bosnu i Hercegovinu do danas. Narod je odbranio Bosnu i Hercegovinu, spriječeno je njeno uništenje. Nažalost, bošnjačka politika je nakon rata svojim izdajničkim, koruptivnim i nesposobnim djelovanjem uništila skoro sve odbranjeno i dovela Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake u veoma težak položaj. Iskustvo nas uči da se Bošnjaci, barem za sada, ne mogu nadati nikakvom hajru kada je u pitanju bošnjačka politika. Ovakvo porazno stanje bošnjačke politike jedan je od glavnih razloga za osnivanje Svjetskog bošnjačkog kongresa.
Bošnjačka kulturna i intelektualna scena jednako je porazna kao i politička. Zasluga za takvo jadno stanje pripada bošnjakim intelektualcima. Bošnjački intelektualci, osim malobrojnih časnih pojedinaca, spremni su prodati svoju dušu za sitne honorare i beznačajne društvene privilegije. Jedan od takvih negativaca je i Hadžem Hajdarević koji posljednjih dana ne štedi glas šireći laži o Svjetskom bošnjačkom kongresu. Hajdarević je završio Gazi Husrev-begovu medresu, nekada je bio jedan od ideoloških perjanica SDA u vrijeme Alije Izetbegovića. Kada je presahla SDA česma Hajdarević se preobratio u Lagumdžijinog komunistu i postao član SDP-a. Za tu lojalnost Zlatko Lagumdžija mu je otvorio sehare brojnih fondacija iz kojih dobiva skromne honorare. Zauzvrat, Hadžem Hajdarević mora biti grlat i dizati galamu na svaki projekat koji ima za posljedicu napredak bošnjačkog naroda. Hadžem Hajdarević je član Izvršnog odbora Bošnjačke zajednice kulture „ Preporod“. „ Preporod“ ima sve uslove da bude vodeća institucija zaštite interesa bošnjačkog naroda, naročito zaštite svih aspekata bošnjačkog identiteta. Umjesto toga, „ Preporod“ je postao filijala za zadovoljavanje ličnih interesa Bošnjaka koji vole da im se tepa da su intelektualci, kao što je Hadžem Hajdarević. Član Izvršnog odbora „ Preporoda“ je i Asim Mujkić, profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu. Na njegovom primjeru se može vidjeti koliko je „ Preporod“ onesposobljen i beskoristan u realizaciji svoje osnovne zadaće, zaštite identiteta bošnjačke zajednice. Naime, u vrijeme kada svjesni pojedinci među nama Bošnjacima čine veliki napor da spriječe zbunjivanje Bošnjaka da se pogrešno izjašnjavaju na predstojećem popisu stanovništva, profesor Mujkić javno propagira stav da bi bilo dobro da se građani Bosne i Hercegovine, posebno Bošnjaci, izjasne kao „ Ostali“, jer bi se na taj način, navodno, stekla dovoljna masa za pokretanje reformi u našoj zemlji. Osim ove pogubne uloge „ Preporodovca“ Asima Mujkića, on je poznat i po svom grlatom zastupanju i nametanju ateizma, kao i javnom suprostavljanju aktivne uloge islama u bh.društvu. Ima „ Preporod“ još sličnih intelektualaca. Zato nas i ne čudi što je ova organizacija beskorisna, odnosno jasno nam je zašto ne odgovara „ Preporodovcima“ što je osnovan Svjetski bošnjački kongres. Ako SBK bude ispunio makar pola svojih obećanja svi će vidjeti u šta se pretvorio „ Preporod“.
Osim „ Preporoda“, Bošnjaci imaju još kulturnih intelektualnih institucija. Jedna takva je Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca. Ovo udruženje bošnjačkih intelektualaca trebalo bi imati društvenu ulogu kao što je Krug intelektualaca 99. Za razliku od Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, Krug 99 skoro svake sedmice ima javne rasprave i aktivno učestvuje u kreiranju bh.društva. Njihov glas se itekako čuje i poštuje u našoj javnosti. Nakon osnivanja Svjetskog bošnjačkog kongresa, Krug 99 odmah je krenuo u akciju, odmah su pozvali Hadežma Hajdarevića i Senadina Lavića, predsjednika „ Preporoda“ da pljuju po SBK-u. Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca je ostalo pasivno.
Nove snage
Nažalost, nisu samo „ Preporod“ i Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca beskorisni u svom postojanju i djelovanju. Ima takvih primjera u Bošnjaka još dosta.
Takvo stanje upućuje nas na jasan zaključak, odnosno daje precizan odgovor na postavljeno pitanje s početka ovog teksta – Trebaju li nama Bošnjacima nove nacionalne, političke, kutlurne i intelektualne organizacije i jesu li postojeće, davno osnovane organizacije i udruženja dovoljno kvalitetni i korisni u postizanju zaštite interesa Bošnjaka?
Naravno da nam trebaju. Evo jednog pozitivnog primjera za potvrđivanje navedenog odgovora. Primjer nalazimo u organiziranju nevladine organizacije, inicijative „ Glasaću za Srebrenicu“. Ovo udruženje osnovali su srebrenički Bošnjaci s jasnim ciljem da Bošnjaci ne izgube Srebrenicu na lokalnim izborima. Da su čekali „ Preporod“ – Hajdarevića, Lavića, Mujkića, Filandru i druge ”intelektualne veličine” ovog udruženja sigurno bi izgubili izbore i Srebrenicom bi zavladali oni koji su počinili genocid nad srebreničkim Bošnjacima. Također, da su iz inicijative „ Glasaću za Srebrenicu“ čekali da bošnjački političari nešto naprave rezultat bi bio jednako poguban kao i uslučaju kulturno- intelektualnih institucija „ Preporoda“ i Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca.
Mi Bošnjaci trebamo ustrajati u osnivanju novih, jakih i uspješnih organizacija i udruženja kao što je inicijativa „ Glasaću za Srebrenicu“ . Svaka pozitivna promjena zaslužuje podršku svih nas. Dr. Mustafa Cerić, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa na osnivanju je izrekao brojna obećanja i zakleo se da će SBK učiniti velike stvari na poboljšanju položaja Bošnjaka i Bosne i Hercegovine. Nadamo se da će se obećanja dr. Mustafe Cerića ispuniti i da se SBK dokzati kao inicijativa „ Glasaću za Srebrenicu“ , odnosno da se neće svrstati u red brojnih postojećih beskorisnih bošnjačkih organizacija i udruženja. Dr. Cerić i kolege mu iz SBK moraju shvatiti koliki emanet su ponijeli. Ako ne ispuni svoja obećanja SBK će otvoriti put da se laži Hajdarevića, Kazaza i ostalih prikažu kao istina. Još dublje ćemo potonuti u bezdan njihovih laži i obmana. Allah neće promijeniti stanje jednog naroda sve dok se sam narod ne promijeni!

(Magazin Saff, broj 332)

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote