TRIBINA U TUZLI: TOMAŠICA I DRUGE MASOVNE GROBNICE

0
563

Publika

Sinoć, petak 24. januara 2014., u velikoj sali BKC-a u Tuzli održana je tribina pod nazivom ,,Tomašica i druge masovne grobnice” na kojoj su predavači bili Dr. Mujo Begić iz Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu i Nezim ef. Halilović – Muderis, rukovodilac ureda za Hadždž, hatib džamije Kralj Fahd u Sarajevu i dobitnik priznanja ,,Zlatni liljan”.

Na tribini se govorilo o ekshumaciji ubijenih Bošnjaka, načinima na kojima su ubijani i značaju pamćenja genocida kako se više nikad ne bi ponovio. ,,Većina žrtava je ubijana na način da im je pucano u predjelu grudnog koša ili abdomena, a nakon toga je vršeno takozvano ‘ovjeravanje’ na način da im je pucano u glavu. Više od 80% slučajeva je ubijeno na ovaj način. Ostali postotak se odnosi na ubijanje tupim i oštrim predmetima, klanjem, bacanjem itd.” – kazao je dr. Begić. On je naglasio da je država i po pitanju ekshumacije Bošnjaka iz grobnice ,,Tomašica”  zakazala. Kazao je da su dio novca za bager za otkopavanje obezbijedili preživjeli članovi ubijenih Bošnjaka.

Izlagači

Dr. Begić je zamolio pripadnike bošnjačkog naroda da u svom govoru o ubijenim Bošnjacima nikad ne koriste termin stradali ili nastradali Bošnjaci, jer to umanjuje zločin koji je prema njima počinjen. Oni su ubijeni. Prema Bošnjacima je počinjen genocid. Zamolio je preživjele članove ubijenih Bošnjaka da ne koriste izraz ,,izgubiti”, kao na primjer ,,Izgubila sam sina”, ,,Izgubila sam oca i brata…”, već ,,Ubili su mi sina”, ,,Ubili su mi oca i brata”, s obzirom na to da su oni ubijeni, a nisu ‘izgubljeni’.

Nezim Halilović je govorio o važnosti pamćenja genocida i načinima njegove buduće prevencije. Kazao je da je veoma važno izraditi bazu podataka o broju Bošnjaka gdje god se nalazili na zemaljskoj kugli, ako želimo opstati kao narod, zatim da se putokaznim znacima obilježe mjesta masovnih grobnica (Tomašice i drugih). Kako kaza Halilović ,,znamo da to neće uraditi ovi iz entiteta, ali to moramo uraditi mi. Te putokazne strelice moraju stajati na trgovima u svim našim većim gradovima”.

Halilović je govorio i o značaju našeg ekonomskog progresa, značaju kupovine naših domaćih proizvoda. ,,Jevrej, ako ne nađe neki i sitniji proizvod u svojoj, jevrejskoj radnji, neće da ga kupi u susjednoj, tuđoj radnji, već pali auto i vozi po 20-tak kilometara da ga kupi u narednoj jevrejskoj radnji.” – pojasnio je svoj stav Halilović.

,,Dvije riječi koje se moraju pamtiti su genocid i agresija. Nevladine organizacije su reagirale na pokušaj brisanja riječi ”genocid” sa spomen obilježja, a zvanični bošnjački političari nisu. Agresija na Bosnu i Hercegovinu još traje. Zaustavljena je samo oružana agresija, ali ne i ona koja se čini drugim metodama.” – kazao je Halilović.

Ovu tribina je upriličena u organizaciji Medžlisa Tuzla i Koordinaciji bošnjačkih nevladinih organizacija Tuzlanskog kantona. Velika posjećenost od strane publike je svjedočila njenu važnost. Neki od prisutnih slušatelja su zamolili predavače da ovu tribinu održe i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine.

Mersada Nuruddina Agović

3.00 avg. rating (74% score) - 1 vote