TUZLA: UPRILIČENA KNJIŽEVNA VEČER “NJEGUJMO BOSANSKI JEZIK”

0
587

680_Tuzla_Pargan_Bosnkailo_BKZ_BiH_Recitovanje_poezijeU ponedjeljak 28.decembra 2015.godine u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci “Derviš Sušić” u Tuzli upriličena je književna večer pod nazivom “Njegujmo bosanski jezik” na kojoj su gosti bili književnici dr. Bisera Suljić-Boškailo i Mehmed Pargan. Moderatorica je bila Mersada Nuruddina Agović, a prisutnima se, u svojstvu domaćina biblioteke, obratila i Muhterema Halilović.

680_Tuzla_Pargan_Bosnkailo_BKZ_BiH_Knjizevna_vecerBoškailo je predložila da publika ne bude samo slušalac, već učesnik u večeri, kako bi se preko napisane i izgovorene riječi svi prisutni zbližili i razmijenili svoja mišljenja. Predstavila je nekoliko svojih romana i poetskih djela iz kojih je izrecitovala nekoliko odabranih pjesama.

Pargan je potvrdio da je skup zamišljen kao jedno divno druženje ljudi koji se međusobno razumiju. Izrecitovao je nekoliko pjesama i govorio o izdavaštvu koje se danas prebacilo na štampariju, zatim o postojanosti bosanskog jezika, Bošnjacima kao književnicima i dr.

300_Tuzla_Pargan_Bosnkailo_BKZ_BiH_DruženjePublika je aktivno učestvovala u razgovoru i na svoj način doprinijela lijepoj atmosferi.
Agović je izrazila nadu da će takvih susreta biti što češće kao bi kulturni život u gradu bio što kvalitetniji i kako bi se i mladima pružila prilika da iskažu svoj književni talenat.
Nakon književne večeri, druženje je nastavljeno uz prigodan ‘koktel’. (A.S.)

4.00 avg. rating (84% score) - 1 vote