U BEČU ODRŽANA SVEČANOST POVODOM OTVARANJA “BOŠNJAČKOG CENTRA”

0
717

Bec001Dana, 24.01.2015. godine u glavnom gradu Austrije Beču, Bošnjačka nacionalna fondacija Austrije je organizirala svečanost povodom otvaranja prvog bečkog “Bošnjačkog centra” i prezentacije projekta „Domovina Bosna“.

Svečanost je održana u konferencijskoj dvorani „Eleven Park“.
U sklopu svečanosti prisutnima su se obratili:
-domaćin, predsjednik BNF-a Austrije Dževad Majdančić
-predsjednik ZSD prof. Mithat ef. Mujović
-generalni sekretar SBK-a dr. Tarik Kurbegović
-muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić

Predsjednik BNF-a za Austriju Dževad Majdančić, prezentirao je Bošnjački centar, saradnju bošnjačkih udruženja, i najavio projekat “Domovina Bosna”. Majdančić je stavivši akcent na udruživanje Bošnjaka Austrije, naglasio bitnost jedinstva Bošnjaka, i detaljno opisao kapacitete centra. Bošnjački centar u Beču ima prostorije ca. 200 m2 na dvije etaže i sa baštom ca. 30 m2. Na spratu su četiri biroa za bošnjačka udruženja čije se aktivnosti uklapaju u program nacionalnih institucija (aktivno pet udruženja), dok su u prizemlju prostorije oko 100 m2 u vidu sale za bošnjačku omladinu i studente koji već rade na konkretnim projektima. Realno je očekivati u skorijoj budućnosti priključenje još više udruženja i pojedinaca jer je ovo prvi centar i mjesto okupljanja Bošnjaka kako pojedinaca tako i udruženja.
Adresa Bošnjačkog Centra u Beču: Pilgerimgasse 22-24/1/1; 1150 Wien. Brojevi telefona: +43676 5621684 ili +43676 4969718. e-mail: info@bnf-austria.org facebook: Bošnjačka nacionalna fondacija u Austriji

Generalni sekretar Svjetskog bošnjačkog kongresa dr. Tarik Kurbegović je u obraćanju prisutnim predstavio projekat “Domovina Bosna”. Odlučeno je da ovaj pilot projekat krene upravo iz Austrije, u cilju okupljanja i spajanja 120.000 Bošnjaka koliko se procjenjuje da žive u Austriji. Projekat će kasnije biti aktiviran i u svim drugim državama gdje žive Bošnjaci.

Bošnjaci će svakodnevno imati priliku da na apolitičan način saznaju sve aktuelne teme vezane za Bosnu i Hercegovinu i dijasporu. Projekat „Domovina Bosna“ počinje sa radom u februaru a ujedno je prvi projekat Bošnjačke nacionalne fondacije u Austriji.

Muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić je govorio o bitnosti uvezivanja Bošnjaka. Bez obzira što smo rasuti, kao tespih koji se raspadne samo na jednom mjestu kada se prekine, moramo naći načina da se okupimo oko „Domovine Bosne“, projekta koji je predstavio dr. Tarik Kurbegović, da sastavimo i nanižemo tespih i da postanemo jedna funkcionalna cjelina.

Prof. Mithat Mujović, predsjednik Sandžačke dijaspore pričao je o bitnosti udruživanja Bošnjačkih udruženja.

Bec006 Bec005 Bec004 Bec003
(BNF)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes