U DŽAMIJI U BREMENU UPRILIČENO PREDAVANJE ZA DŽEMATLIJE

0
813


unnamedU subotu, 17. januara 2015.godine, u džamiji u Bremenu, iza jacije namaza upriličeno je predavanje za džematlije pod nazivom “Smisao i značaj ibadeta u islamu”. Predavač je bila profesorica Islamske vjeronauke Mersada Nuruddina Agović. Druženje su organizirali imam džamije Muharem Šemsović, predsjednik džemata Husnija Hamsić i džematlija Fikret Ćatović. Uvodnu riječ je imala članica džemata Umzila Dunić koja je ujedno najavila gošću.

“Smisao ibadeta je robavanje jednom jedinom Gospodaru, Allahu dž. š.” – istakla je profesorica Agović. – “Čovjekov ibadet se ogleda u tome da izvršava ono što mu je Allah dž. š. naredio i da se kloni onoga što mu je zabranio. Neko se Allahovo stvorenje odluči da, na žalost, robuje novcu, neko robuje svom djetetu ili nekom drugom stvorenju, a onaj ko robuje samo Allahu dž. š. privilegovan je mu se dunjaluk potčini. Znači, on tada nije potčinjen dunjaluku, već dunjaluk njemu. Ibadet samo Allahu Uzvišenome oslobađa čovjeka od svih dunjalučkih okova i stega.”

Profesorica Agović je u nastavku izlaganja govorila o vrstama ibadeta, načinima njihovog obavljanja, ibadetu raznih stvorenja, pokornosti žene prema mužu, čovjeka prema majci, poslušnosti djece prema roditeljima, pripremama za vršenje ibadeta itd.

Džemat Islamske zajednice Bošnjaka Bremen formiran je prije godinu dana, ali je tokom protekle godine odradio mnogo značajnih edukativnih, sportskih, socijalnih, humanitarnih i drugih akcija. Uz veliki entuzijazam džematlija izvršeno je i renoviranje prostorija džemata u kojem mektebsku nastavu pohađa 62 polaznika koje podučava imam džamije u Bremenu Muharem Šemsović. Džemat broji preko sto domaćinstava.

Vrijedne džematlijke džemata Islamske zajednice Bošnjaka Bremen doprinijele su prijatnoj atmosferi, te srdačno gostoprimstvo gošći iskazale i spremanjem ukusnih bošnjačkih specijaliteta.

 (A. D.)

3.00 avg. rating (74% score) - 1 vote