U SARAJEVU ODRŽANA PROMOCIJA POEME “HAVA MAJKA PRIJEDORČANKA”

0
897

8hava-tatarevic03042015-590x393U petak, 03. aprila 2015. godine, upriličena je promocija poeme “Hava majka Prijedorčanka”autora Admira ef. Muhića, u Turskom kulturnom centru “Yunus Emre” u Sarajevu.

Nakon 29 održanih promocija u gradovima Bosne i Hercegovine, u Hrvatskoj, Njemačkoj, Danskoj i Švedskoj, poema “Hava majka Prijedorčanka” je 30 jubilarni put prezentirana sarajevskom čitateljstvu.

Promociji su prisustvovali i članovi Odbora za medije i promociju Svjetskog bošnjačkog kongresa na čelu sa promotorom Poeme, publicistkinjom i članicom Odbora Elmedinom Muftić.

Hava Tatarević iz Zecova kod Prijedora, u ljeto 1992. godine, 23. jula, izgubila je svojih šest sinova Nishada (18), Zijada (20), Zilhada (23), Nihada (24), Sejada (29) i Senada (31)  i supruga Muharema. Pripadnici Vojske Republike Srpske su ih odveli u nepoznatom pravcu i od tada im se gubio svaki trag sve do njihove identifikacije i ekshumacije iz masovne grobnice Tomašica 2013. godine.

U julu, prošle godine, Hava Tatarević je ukopala sinove i supruga na kolektivnoj dženazi zajedno sa ostalim žrtvama ekshumiranim iz Tomašice.

Hava Tatarević je ne samo simbol žalosti i boli, već je i simbol ponosa i snage za BiH, ističe autor, dodavši da ima posebnu čast o istini govoriti u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Sarajevu.

U svom obraćanju, Muhić je iskazao zahvalnost predsjedniku Svjetskog bošnjačkog kongresa reisu-l-ulemi emeritusu dr. Mustafi Ceriću, glavnom uredniku bošnjačkog internet portala Bošnjaci.net Esadu R. Krciću, prijatelju Feridu Kraku kao i brojnim saradnicima i prijateljima na podršci u realiziranju pisane opomene kroz poemu “Hava majka Prijedorčanka”.

Muftić je izlaganje započela simboličnom pričom o stradanju Bošnjaka:

“Godina je 1942. Višegradska ćuprija. Četnici odvode Ševala Tabakovića. Zarežu ga po vratu i bace u Drinu. Ševal je bio vrstan plivač, isplivao je. Te godine su četnici Ševalu Tabakoviću ubili dvoje djece i ženu. Pedeset godina niko o tome nije govorio, ćutalo se. Naši su književnici nekim drugima skladali stihove, oplakivali neku drugu djecu, žalili neke druge majke.

Godina je  1992.  Opet Višegradska ćurpija, četnici i opet Ševal Tabaković. Četnici su ga prerezali preko vrata i bacili u rijeku, a ovaj put nije isplivao. Njegovo tijelo pronađeno je u jezero Perućac, ekshumirano i ukopano na groblju Vlakovo. Dok smo mi 50 godina pjevali odu Bratstva i jedinstva, slavili lažne datume, oni su negdje u svojim laboratorijama mržnje smišljali novi genocid i smišljali to kako Ševal Tabaković ovoga puta ne treba ostati živ. Ova priča je ispričana kako bismo pored emocija prisutnih, sa ove promocije i izvukli pouku.”

Govoreći o poemi “Hava majka Prijedorčanka”, Muftić je naglasila da je Poema svjedočanstvo historije jednog zločina.

 “Ovo je traganje za istinom koju smo dužni svjedočiti dok god smrtni čas ne nastupi.  Poema “Hava majka Prijedorčanka” opisuje najmračniju stranu ljudskog bića  a ujedno predstavlja najsvetije djelo u novijoj bošnjačkoj književnosti.”

Na kraju, prisutnima se obratila riječima:  “Svaki Bošnjak i svaki čovjek koji u sebi gaji humanost i osjećaj za pravdu i istinu treba u svojoj kući imati poemu koja trajno podsjeća na genocid i stradanja Bošnjaka ali i koja nas podstiče da budemo bolji i humaniji,  da  u sebi razvijemo osjećaj za druge kao što je to autor Poeme Admire ef. Muhić učinio.”

6hava-tatarevic030420151-590x393
admir-muhic03042015-590x393
hava-tatarevic03042015-590x393

Odbor za medije i promociju Svjetskog bošnjačkog kongresa

Pripremila: Almedina Zukorlić, Majda Rustemagić 

Foto: Faktor.ba

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes