UKLANJANJE RIJEČI GENOCID NA MEZARJU STRAŽIŠTE JE DOKAZ DA GENOCID JOS UVIJEK TRAJE

0
532

KBSAZajedničko saopćenje IGK i KBSA povodom vandalskog uklanjanje  riječi ”genocid” sa spomenika na mezarju Stražište, Višegrad  

U ime žrtava i svijedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima, u ime mnogobrojnih Amerikanaca i Kanađana i njihovih organizacija, prijatelja istine o zločinima u Bosni i Hercegovini i pravde za žrtve tih zločina, u ime istine i pravde najoštrije osuđujemo i protestujemo protiv vandalskog, anticivilizacijskog, čina uklanjanja riječi “genocid” sa spomen obilježja žrtvama genocida u Višegradu u mezarju Stažište od strane inspekcijske službe Općine Višegrad uz asistenciju oko stotinu pripadnika policije entiteta Republika Srpska, policije koja je presudom Međunarodnog suda pravde iz 2007. godine osuđena kao zločinačka organizacija koja je izvršila genocid u Bosni i Hercegovini.

Još jednom ističemo da je na međunarodno priznatu, nezavisnu, suverenu, jedinstvenu Republiku Bosnu i Hercegovinu izvršena agresije, a nad njenim građanima, posebno Bošnjacima genocid. Posebno želimo još jednom podvući da se u Višegradu  desio genocid što je i potvrđeno u presudama Međunarodnog krivičnog Tribunala za bivšu Jugoslaviju.  Milan i Sredoje Lukić su osuđeni na doživotni zatvor odnosno na 30 godina zatvora za genocid u Višegradu.

Uklanjanje  riječi ”genocid” sa spomenika na mezarju Stražište  je dokaz da agresija na Bosnu i Hercegovinu i genocid nad njenim građanima još traju. Zločini se sada rade drugim sredstvima. Ali cilj je isti. Napraviti « Veliku Srbiju » na račun podjele Bosne i Hercegovine i uništenja ili smanjenja Bošnjaka na minimum u njihovoj vlastitoj zemlji i državi. Ovaj neljudski čin pokazuje zatrovanost duha nasljednika nacionalističke politike Miloševića, Karadžića, Mladića i drugih, koji sada nastavljaju agresiju i genocid negiranjem tih zločina, zabranjivanjem sjećanja i obilježavanja stratišta agresije i genocida, oduzimanjem osnovnih ljudskih prava i sloboda Bošnjacima u genocidnom entitetu, ometanjem povratka na silu prognanih na svoja ognjišta, razdržavljenjem Bosne i Hercegovine i podržavljenjem genocidnog entiteta.

Institut za istraživanje genocida, Kanada i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike će upotrebom svih demokratskih sredstava izvršiti pritisak na vlade Sjedinjenih američkih država i Kanade, organizacija za zaštitu ljudskih prava i sloboda i druge organizacije, zajednica i pojedinaca da se svim pravnim sredstvima zaustave ponižavanje i progon bošnjačkih povratnika i zatiranja sjećanja na žrtve agresije i genocida.

Nasljednicima Miloševićeve, Karadžićeve, Mladićeve agresivno genocidne, nacionalističke i ekspanzionističke politike poručujemo da se Bošnjaci nikada neće odreći istine i pravde niti bilo kojeg dijela svoje domovine. Bošnjaci su davno uzeli vlastitu nacionalnu, državotvornu i teritorijalnu svijest u svoje ruke. Više niko i nikada neće moći kreirati bošnjački hod u budućnost. Bošnjaci su dovoljno jaki i zreli da sačuvaju kolektivno pamćenje na zločin agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocid nad njenim građanima. Bošnjaci su dovoljno jaki i zreli da odbrane istinu o tim zločinima i zadovolje pravdu za žrtve tih zločina.

Institut za istraživanje genocida, Kanada

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike

 

 

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes