UPRILIČENO PREDAVANJE ZA ŽENE U ŠKOLI KUR'ANA U ROŽAJAMA

0
651

unnamed (1)U subotu, 3.januara 2015.godine u Školi Kur'ana u Rožajama upriličeno je predavanje za žene i žensku omladinu. Predavači su bile: profesorica Islamske vjeronauke Mersada Nuruddina Agović koja je izlagala teme ,,Žena -biser islama” i ,,Afirmacija i jačanje porodice kao temeljne institucije društva” i muhafiza Aida Kujević koja je izlagala teme ,,Opšti smisao činjenja dobra” i ,,Savjeti za sretan brak i porodicu”.

Interes stanovnica Rožaja je bio veliki i prostorija je bila ‘tijesna’ da primi njihov odaziv. Program su uveličale male polaznice Škole Kur'ana koje su za ovu priliku spremile učenje sura po tedžvidu i izvođenje ilahija.

Profesorica Agović je na početku opisala položaj žene prije islama, zatim njeno oslobođenje i slobodu prava dolaskom islama, istakla dužnosti i prava žene muslimanke, vrijednost žene kao kćerke, supruge, majke, mudžahide, te njenu ulogu u izgradnji prosperitetnog društva. Navela je primjere žena –bisera islama: Hadžere r.a., Merjem r.a., Asje r.a., Hatidže r.a., Fatime r.a., Aiše r.a., Nesibe bint Ka'b, Ummu Habibe Remle bint Ebi Sufjan i dr.

Muhafiza Kujević je istakla značaj islamske porodice kroz primjere iz vremena Muhammeda s.a.v.s. i prijašnjih Allahovih Poslanika, odnos djece prema svojim roditeljima, prvenstveno majkama, zatim o međusobnoj komunikaciji supružnika, te ukazala na niz korisnih savjeta za sretan brak i porodicu. Vrijedne Bošnjakinje iz Rožaja druženje su na kraju upotpunile ukusnom zakuskom za sve prisutne.

A.D.

 
unnamed (3)
unnamed (4) unnamed (5) unnamed (6) unnamed (7) unnamed (8) unnamed (9) unnamed

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes