Vijest dana: VRIJEME JE ZA MUSLIMANSKI “HILFU-L-FUDUL”

0
1208

Nakon Muenstera, Njemačka, i Tartuta, Estonia, danas sam u Rabatu, Maroko na sastanku Upravnog odbora Foruma za mir među muslimanskim zajednicama, sa sjedištem u Abu Dabiju.
Ovaj Forum osnovan je 2014. god. na čelu sa Šejhom Abdullah Bajjah s ciljem da se zaustave međumuslimanski sukobi i sprijeći antislamska medijska i politička propaganda, poznata kao “islamofobija”.
Članovi Upravnog odbora Foruma su ugledna ulema i muslimanski intelektualci.
Ovo je peti sastanak Upravnog odbora Foruma u Rabatu. Osnovna tema je priprema konferencije u decembru u Abu Dabiju.
Danas sam na Forumu u Rabatu rekao: – Pred nama je mnogo posla u podizanju svijesti kod muslimana da shvate da niko izvana ne može nauditi islamskoj kulturi i civilizaciji. Jedino su muslimani ti koji mogu nauditi islamu tako što će biti zavedeni da uništavaju islamsku kulturu i civilizaciju svojim rukama, odnosno da budu sredstvo dušmana za samouništavanje. To je ono što nam se danas događa – neke muslimanske grupe, pa i države, su sredstvo antimuslimanskog djelovanja – islamofobije. Zbog toga, danas muslimani potrebuju svoj Vestfalski mir (Vestfalski mir predstavlja niz sporazuma kojima je završen Europski tridesetogodišnji rat. Vestfalski mir potpisan je 24. oktobra 1648. god. između cara Ferdinanda III., njemačkih kneževa te predstavnika Nizozemske, Francuske i Švedske), koja bi se mogla zvati Hilfu-l-fudul – Savez uglednih ili razumnih, kojoj je Muhammed, a.s., prisustvovao u pomirenju mekkanskih mušrika u Mekki prije islama i koju je preporučivao muslimanima. Ako ikada, sada je vrijeme da muslimani, Arapi, održe svoj suvremen Hilfu-l-fudul za dobrobit Ummeta i cijeloga svijeta.

Autor: reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić
Informativna služba

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote