VLADA KANADE: 9. JANUAR NE MOŽE BITI DAN RS

0
1016

1297803710026_ORIGINALInstitut za istraživanje genocida, Kanada je svojevremeno reagirao na kršenja odluke Ustavnog suda BiH da 9. januar ne može biti dan entiteta RS.

– Ustavni sud Bosne i Hercegovine je utvrdio da Zakon o praznicima entiteta Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine, te da krši Međunarodnu konvenciju o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Najava dolaska Vlade Republike Srbije na obilježavanje Dana entiteta na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem je direktno mješanje u untrašnje stvari države Bosne i Hercegovine, ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Posjeta će imati nesagledivo destabilizirajuću prekretnicu u međudržavnim odnosima u Regionu i Evropi. Kao premijer susjedne države, Aleksandar Vučić bi morao poštovati odluku Ustavnog suda Bosne i Heregovine kojom se 9. januar kosi sa Ustavnim principima i ravnopravnošću drugih naroda koji žive u entitetu Republika Srpska – stajalo je u obraćanju Instituta posebnim pismom premijeru Kanade Žistina Tridoa (Justinu Trideau).

U odgovoru Vlade Kanade, potpisanog od ministra vanjskih poslova Stefen Dion (Stéphane Dion) se između ostalog kaže:

– Molim vas budite sigurni da je Kanada čvrsto posvećena Općem okvirnom sporazumu za mir i za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine u skladu sa međunarodnim pravom. Kao članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, Kanada podržava Bosnu i Hercegovinu u svom razvoju kao stabilnu, održivu, demokratsku multietničku državu, ohrabruje je da mirno sarađuje sa svojim susjedima i snažno podržava njen putu ka evroatlanskim integracijama.

Svjesni smo diskriminirajuće odluke entiteta Republike Srpske u vezi 9. januara usprkos odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je presudio proslavu 9. januara kao dana eniteta neustavnom. U kominikeu Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira od decembra 2015. godine, Kanade i druge članice su još jednom čvrsto ponovile da su odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine konačne i obavezujuće i zatražile od svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini obavezno sprovođenje odluke Ustavnog suda – stoji u odgovoru Vlade Kanade IGC-u.

(Fena)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes