ZADNJI POZIV PUTNICIMA ZA BIH

0
706

421342_3588872563487_329596620_nSvega je nekoliko dana do popisa stanovništva u BiH. Svega smo se nagledali i naslušali, ali neke stvari valja ponoviti i naglasiti. IZ u BiH i udruženja u Fondaciji Popis 2013, uložili su nadljudske napore da ne izgubimo našu domovinu u miru. Velik broj intelektualaca, pa čak i političara od kojih to nismo ni očekivali sasvim jasno su rekli da budućnost BiH zavisi od Bošnjaka što je jako pozitivno odjeknulo i imat će efekta. Mnoge stvari su se razjasnile na mnogim tribinam i debatama. Sad sigurno velika većina zna da je najviše Bošnjaka islamske vjere, ali da to mogu biti i pripadnici drugih vjera, ateisti i svako čiji su korijeni sa tih prostora gdje se do druge polovine devetnaestog stoljeća spominju samo Bošnjaci, različitih vjera.
U ovom prilogu se želim osvrnuti na jedno od najvažnijih pitanja, obzirom da su kreatori Zakona o popisu učinili sve da zakomplikuju popisnice kako bi nas što više diskvalificirali, a to su POMAGAČI!
Po Zakonu o popisu na to svako ima pravo i moramo povesti računa da svako dobije adekvatnog pomagača u sredini gdje će se popisivati. Zato su najpogodniji mladi momci i djevojke, kojima trebamo za to obezbijediti odgovarajuće nagrade, jer se tako mogu izbjeći sve dileme o tome hoćemo li se popisati ispravno!
Džaba nam sav trud, ako tako ne bude!
Mladići i djevojke sigurno su pratili sve u vezi popisa preko društvenih mreža i ostalih medija i većina ih zna kako to treba uraditi. Sigurno su pročitali pozive u hrvatskim i srpskim medijima njihovoj dijaspori, da samo šalju matične brojeve, pa da ih rodbina popiše, kao da žive u BiH. Oni to rade sasvim javno, na naslovnicama najtiražnijih novina.
Naša dijaspora se mobilizirala i veliki dio njih će iskoristiti svoje zakonsko pravo popisa, jer svi borave u BiH godišnje i po nekoliko mjeseci, ali će nekima trebati stručna pomoć jer ih je dosta starijih osoba. Oni su uvijek bili široke ruke i sigurno im nijedan taj pomagač neće pomoći da ga ne daruju sa nekom sumom ili poklonom, a korist od toga je teško izračunati.

Pozivam mladiće i djevojke da se prijave Fondaciji za popis u svom gradu ili u medžlis IZ za ulogu pomagača i ostave svoje kontakte. Pozivam mladiće i djevojke iz dijaspore koji su u mogućnosti volontirati koji dan na ovom zadatku da iskoriste tu priliku za očuvanje domovine. Neka im uzori budu mnogi dobri bošnjani koji su ostavili udobnosti života na zapadu i otišli puškom braniti domovinu. Mnogi od njih su ako Bog da šehidi!

Pozivam Bošnjake koji dobro ekonomski stoje da doniraju novac u svrhu nagrađivanja pomagača, direktno fondaciji, medžlisu IZ ili potencijalnim pomagačima! Ti većinom imaju svoje nekretnine u BiH koje im mogu biti oporezovane ili otete, ako bude više onih koji žele uništenje naše države, zato je to sitna investicija za sigurnu budućnost!
Na ovom popisu se mirnim putem odlučuje ko će biti vlasnik BiH, zato niko ne smije žaliti ni truda ni sredstava, ako želimo da bude domovina svih onih koji je tako doživljavaju i vole!

P.S.
Svi vas upozoravaju na pitanja u popisnici od 24-26, gdje se tretira, etnička i vjerska pripadnost, te jezik s kojim govorite, zato ću vas ja upozoriti na zamke obrasca P1 i pitanja od 1-7. Ako na obrazcu P1, pitanje 1. zaokružite A, i na pitanje 2, zaokružite 1, onda na 3, 4, 5, 6 ne trebate ni odgovarati. Tako preporučite i onima koji budu popis vršili umjesto vas!

Muhamed Mahmutović

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes