ZAHTJEVAMO HITNU SUSPENZIJU VUKA JEREMIĆA

0
749

Doc211Autor: KBSA

Pismo bošnjačkih i bosanskih organizacija iz SAD i Kanade, Generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki-moonu u vezi skandaloznog ponašanja i velikonacionalističkog ispada predsjedavajućeg Generalne Skupštine Vuka Jeremića
15. januara 2013. godine, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike je uputio protestno pismo Generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija, Nj.E. Ban Ki-moonu, u vezi skandalaznog sviranja pjesme “Marš na Drinu” na proslavi koju je organizirao Vuk Jeremić, bivši ministar vanjskih poslova Republike Srbije, a sada Predsjedavaju'i 67. Generalne skupštine Ujedinjenih naroda. Ovaj uvredljivi događaj i ovacije koje su pratile sviranje ove srpske ultranacionalističke pjesme, koja je, tijekom 20. stoljeća, koristila fašistima i nacionalistima da siju mržnju i počine genocid protiv nesrpskog stanovništva u Bosni i Hercegovini.

Preko svog sekretara za štampu, Ban Ki-moon je izdao izvinjenje 17. januara, izražavajući žaljenje zbog boli koju je ovaj incident prouzročio žrtvama genocida i rata u Bosni i Hercegovini. Oni su ponudili objašnjenje da pjesma nije trebala biti dio službenog programa, te da tajnik nije bio svjestan historijskog konteksta pjesme “Marš na Drinu”.

18. januara 2013. KBSA i partnerske organizacije u Sjevernoj Americi poslale su ponovno pismo Ban Ki-moonu, zahtijevajući punu istragu ovog skandaloznog događaja, u kojem se traži jasna osudu onih koji su odgovorni. Također zahtijevaju hitnu suspenziju gospodina Vuka Jeremića, zbog njegovih namjernih prestupa koje su uzrokovale ogromnu bol žrtvama genocida i rata u BiH. Treba napomenuti da gospodin Jeremić i dalje poriče bilo kakve zloupotrebe i odbija da se izvini. U nastavku je sadržaj otvorenog pisma Ban Ki-moon, Generalnom sekretaru UN-a, koje je upućeno 18. januara 2013.

Vaša ekselencijo,
U ime 350.000 Bošnjaka iz Sjedinjenih Američkih Država i 50,000 Bošnjaka iz Kanade, pozdravljamo vaše javno izvinjenje i izražavanje žaljenja zbog bola i patnje koje je nanijelo izvođenje provokativne i uvredljive, srpske nacionalističke pjesme “Marš na Drinu”. Zbog historijskog konteksta i značenja ove nacionalističke pjesme, neophodno je da Ujedinjeni narodi jasno i nedvosmisleno osude i sankcionišu one koji su odgovorni za ovaj skandal u središtu UN-a.

Izvedba ove ultra-nacionalističke pjesme nije imala za namjeru promoviranje mira, kako tvrdi gospodin Jeremić, nego je korištena za promoviranje srpskog ultra-nacionalizma. Od Drugog svjetskog rata, “Marš na Drinu” je bio simbol ekstremnog srpskog nacionalizma koji se koristio kao motivacija od strane fašističkog i nacističkog saradnika, Draže Mihailovića, za izvršavanje ratnih zločina u Bosni i Hercegovini. Genocid, silovanja, ubistva bosanskih civila su izvršavani od strane srpskih nacionalista, četnika, u mjestima i koncentracionim logorima širom Bosne i Hercegovine upravo uz tu pjesmu. Važno je napomenuti da je ova pjesma bila zabranjena od strane vlasti bivše Jugoslavije zbog podsticanja etničke mržnje, čak je i Srpski parlament službeno odbacio ovu zločinačku pjesmu kao svoju nacionalnu himnu zbog provokativnog sadržaja i historijskog konteksta.

Gospodine Gen. sekretare, kao građani BiH koji su preživjeli genocid, zahtijevamo od vas da odmah uklonite ovu fašističku pjesmu sa svih web stranica povezanih sa Ujedinjenim narodima. Pored toga zahtjevamo da se službeno ispita kako i zašto je došlo do ovog skandaloznog propusta od strane UN-a, kako bi se utvrdila odgovornost i sankcije za one koji su odgovorni za uključivanje ove veliko-nacionalističke pjesme u program. Tražimo da gospodin Vuk Jeremić bude odmah suspendiran i da se uloga Predsjedavajućeg 67. Generalne skupštine UN-a povjeri nekom drugom, koji će istinski promovirati mir i prosperitet u cijelom u svijetu. Kao pobornik ove fašističke pjesme, i zagovornik ekstremnog nacionalizma, gospodin Vuk Jeremić zaista nema nikakav kredibilitet da ostane na dužnosti koju sada obavlja.

Imajući u vidu sramotnu ulogu UN-a u genocidu počinjenom od strane srpsko-crnogorske vojske u gradovima širom Bosne i Hercegovine, imperativ UN-a bi trebalo da ublaži nepravdu i odbaci sve elemente srpskog ultra-nacionalizma, i pošalje jasnu poruku da se mržnja i provokacije žrtava genocida neće tolerisati.

Pismo je ujedno upućeno Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama nj.e. Amb. Mirsada Čolaković.

U potpisu:

Mr. Haris Alibašić,
Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA)

Prof. Emir Ramić, Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada (IRGC)

Ajla Delkić, M.A., izvršni direktor Savjetodavnog vjeća Bosne i Hercegovine (ACBH)

Sanja Seferović-Drnovšek, J.D, MEd, direktor Bosanko američkog insituta za genocide i edukaciju (BAGI)

(www.bosnjaci.net, 20. Januar 2013 )

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote