ALEKSANDAR VUČIĆ

0
1912

D74300DF-7CAA-439C-B67C-1FF16800DAD3-1106-00000082A04B8BA2Autor: Reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić

Komentar dana

ALEKSANDAR VUČIĆ

Sutra dolazi u Sarajevo u službenu posjetu srbijanski predsjednik bosanskog porijekla Aleksandar Vučić. Ništa neobično osim što su ljudi uznemireni Vučićevom provokativnom retorikom pred svaki njegov službeni dolazak u Bosnu. Kad se onomad spremaše da dođe u Srebrenicu Vučić je imao potrebu da saopći da je tražio od ruskog predsjednika Vladimira Putina da Rusija upotrijebi pravo veta da se u Vijeću sigurnosti UN-a zaustavi britanska inicijativa osude srpskog genocida u Srebrenici nad Bošnjacima unatoč pravosnažnoj presudi međunarodnog suda pravde u Hagu o tome. Putin je poslušao Vučića. Rusija je upotrijebila veto i tako spriječila Vijće sigurnosti UN-a da usvoji prijedlog rezolucije Veike Britanije o osudi srpskog genocida u Srebrenici povodom 20. godišnjice (2015). Vučić je u Beogradu slavio tu anticivilizacijsku pobjedu Rusije u korist srpske genocidne politike u Bosni. Slavljenik genocida nad Bošnjacima Aleksandar Vučić sutra dolazi u Sarajevo.

Isti scenarij se ponavlja. Pred svoj službeni dolazak u Sarajevo, Vučić ima potrebu da objavi Urbi et Orbi da Ratko Mladić, osumnjičeni za ratni zločin opsade grada Sarajeva, između ostalog, ima njegovu i države Srbije punu podršku i zaštitu. Ratko Mladić je državljanin Srbije. Nismo znali? Pa šta je onda Mladić tražio u Bosni? Gađ'o “Velušiće”, blizu Sarajeva gdje žive “muslimani” (za svakog Srbina 100 muslimana).

Nadalje, pred dolazak u Sarajevo Vučić je u TV emisiji Milomira Marića izračun'o koliko je bilo Srba prije srpske agresije na Bosnu u gradovima poput Sarajeva, Mostara i Zenice a koliko ih ima sada. Ima ih mnogo manje nego što ih je bilo prije srpske agresije na Bosnu i Genocida nad Bošnjacima. Vučić je htio reći da su Srbi bili ugroženi i kad su pokretali ofanzivne ratove iz Srbije protiv svojih susjeda, a i sada su Srbi ugroženi kad su njihovi porazni ratovi završeni. Naravno, prema Vučićevoj logici, krivi su susjedi što su se našli na krivom mjestu kuda se srspska vojska kretala, a i sada su susjedi krivi što su se Srbi odazvali pozivu srpske politike da napuste mjesta gdje su živjeli i presele se (humano?) u mjesto gdje su “Svi Srbi u jednoj državi”. Za taj velikosrpski cilj Srbima se danas nudi Dodikov referendum. Najavljena deklaracija o spasu srpsva je na liniji ove mantre.

Vučić često ponovlja da ne voli da gleda u prošlost, već voli da gleda u budoćnost, posebno kad je riječ o srpsko-bošnjačkom dijalogu ili pomirenju. “Mi moramo da živimo zajedno s Bošnjacima” – veli Vučić. Razumijem Vučića i potpuno se s njim slažem: nemoj da gledamo u prošlost, hajde da gledajmo u budućnost. Moramo živjeti zajedno ili jedni pored drugih! U stvari, to je pravi razlog za moj današnji komentar dana – da Vučiću objasnim kako ja iz bosanske perspektive vidim budućnost. A vidim je ovako:

(1) Srbija u buduće neće nikad ni pomisliti a kamoli upotrebom vojne sile izvršiti agresiju na Bosnu ni preko Drine ni preko Save, kao što je to činila u prošlosti.

(2) Genocid kojeg je počinila srpska vojska nad Bošnjacima u Bosni od 1992. do 1995. god. je prošlost. Srbija je svjesna tog svog genocidnog grijeha, duboko se ispričava Bošnjacima, te traži od njih oprost i obečava im da se to u buduće nikad više neće ponoviti. Ratnu prošlost ne možemo mijenjati, ali možemo učiniti da nam zajednička budućnost bude mirotvorna.

(3) U buduće Srbija neće ni na koji način ugrožavati teritorijalni integritet i državni suverenitet Bosne, kao što je to činila u prošlosti.

(4) U buduće Srbija će poštivati bosanski jezik kao općepriznatu kulturnu i civilizacijsku tekovinu Bosne i ni na koji način neće, kao što je to činila u prošlosti, omalovažavati jezičeke, kulturne i civilizacijske vrijednosti Bosne.

(5) Odacujući navike iz prošlosti, Srbija se obavezuje da će u budućnosti poštivati nacionalni identitet Bosne i Bošnjaka te da neće ni na koji način osporavati bošnjačku etničku pripadnost, bosanski nacionalni-državni identitet i vjersku ili duhovnu opredjeljenost Bošnjaka/Bosanaca.

(6) Srbija ne samo da neće ugrožavati bosanski mir i sigurnost, kao što je to činila u prošlosti, već će, kao dobar susjed, biti na liniji odbrane bosanskog mira i sigurnosti u slučaju da bilo ko napadne Bosnu.

(7) Za razliku od prošlosti, Srbija se u buduće obavezuje da neće Bosnu tretirati kao tursko-osmansku pokrajinu, već kao suverenu i poštovanja vrijednu naciju i državu, koja ima svoje autohtono ime i svoje aboridžansko prava na jednakopravnost u familiji europskih nacija i država.

(8) Srbija se u buduće neće miješati, kao što je to činila u prošlosti, oko pitanja bosanskog vojnog savezništva, posebno kada je riječ o NATO-u zato što Srbija želi da bude vojno neutralna i zato što Bosna ima pravo da bira svog vojnog saveznika, kao suverena država, kao što i Srbija ima pravo da bude vojno neutralna ili da bira svog vojnog saveznika, kao suverena država.

(9) U buduće Srbija neće, kao što je to činila u prošlosti, ni na koji način podržavati secesionistečku politiku u Bosni na štetu teritorijalnog integriteta i državnog suvereniteta Bosne. Srbija će u buduće poštivati i riječju i djelom međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovini, i neće se ni na koji način miješati u unutarnja nacionalna i državna pitanja Bosne i Hercegovine.

(10) Sve što je u prošlosti uznemiravalo Bosnu od strane Srbije, Srbija obečaje da se to više nikad neće ponoviti u budućnosti.

Eto, to sam htio reći Aleksandru Vučiću, srbijanskom predsjedniku bosanskog porijekla, povodom njegove sutrašnje službene posjete Sarajevu. Htio sam mu podcrtati ovih deset bosanskih civilizacijskih normi ili
zapovijedi.

Dakako, bolje je za naše potomke da im govorimo o boljoj budućnosti, nego da im pričamo o lošoj prošlosti.

Jesmo li svi spremni da krenemo tim putem?

Imamo li svi iste namjere?

Sumnjamo li govor drugoga i kad nam drugi govori to što je za nas dobro?

Ima li načina da otklonimo sumnju?

Ima li načina da vratimo povjerenje?

Ima li načina da budemo iskreni jedni prema drugima?

Ima li načina da se promjenimo i okrenemo od prošlosti prema budućnosti?

Ima načina da se Vučić i Srbija okrenu od prošlosti prema budućnosti ako Vučić i Srbija shvate i prihvate navedenih dest bosanskih civilizacijskih normi, koje imaju utemeljenje u Starom, Novom i Posljednem Zavjetu (Kur'anu) Božanske obajave!

Ima načina, ako nas Vučić sutra uvjeri da je svjestan da Ratko Mladić zaslužuje njegov prezir i osudu, a ne zaštitu i ponos, za zločin srpske opsade Sarajeva, opsade koja je trajala više nego nacistička opsada Staljingrada!

Ima načina ako Vučić sutra u duši osjeti sram i stid od spoznaje da se nalazi u gradu u kojem je ubijeno 1600 (hiljadu i šest stotina) sarajevske djeci od srpskog granatairanja sa srajevskih brda!

Ima načina ako se Vučić više nikad ne bude hvalio da je on jedini srpski političar koji nije, niti će, izručiti osumnjičene za ratni zločin genocida nad Bošnjacima!

Ima načina ako Vučić, uistinu, krene putem bolje budućnosti tako što će osuditi prošlost, koja je, gradu kojeg će sutra posjetiti, nanijela veliki bol i patnju!

Vučiću, hošgeldiniz u Sarajevo!

Ovo je vječni grad koliko je vječan ovaj svijet!

Ovo je neuništiv grad koliko je neuništiva ova planeta!

Welcome!

Dobro došao u Bosnu, gdje si se rodio!

4.00 avg. rating (82% score) - 2 votes